Meghalt Hollywood egyik legjelentősebb színésze, Donald Sutherland

 

 
 

Elment a Tű is, akiről nem lehet azt mondani, hogy nem találtuk volna meg a szénakazalban.

Donald Sutherland 1935. július 17-én született a kanadai Saint Johnban. Elektromérnökként diplomázott, de útja hamar a színészet felé kanyarodott. Első jelentős filmszerepe a Piszkos tizenkettő című háborús alkotásban volt, és lényegében ezzel a filmmel robbant be a köztudatba. Nem sokkal később egy újabb háborús dráma, a Kelly hősei tette ismertté a nevét, amelyben Telly Savalas és Clint Eastwood partnere lehetett. Az 1980-as Átlagemberek c. alkotás már Golden Globe jelölést hozott neki. Játszott egy rakás akciófilmben, thrillerben, sőt még romantikus filmben is, a Büszkeség és balítéletben, de az igazi sikereket a drámák hozták meg neki. 2009-ben hazánkban is forgatott, méghozzá a Katedrális c. sorozatot, amely Ken Follett regényéből készült. Magánélete nem volt a bulvársajtó témája, annál inkább a tehetsége. Egyetlen kivételt említhetünk csak, amikor összejött Jane Fondával, pedig akkor még házasságban élt. Ez a rövid kapcsolat a Klute c. film forgatásán is tartott, majd elvált és újra megnősült.

Egyik fiát, a 24 óra c. krimisorozatban játszó, Jack Bauert jól ismerik a nézők. Kiefer apja nyomdokaiba lépett, bár sikereit nem érhette utol.

Szerepelt még Az éhezők viadala c. filmekben is, ahol Panem uralkodóját formálta meg. Számára nem létezett kis és nagy szerep, mindenben a maximumot hozta. Hollywood és vele együtt a nézők is egy olyan színészt veszítettek el, aki pótolhatatlan űrt hagyott maga után. Alig egy hónap híján 89 évet élt.

Jó utat Mr. Sutherland, bizonyára örülnek önnek odafent!

Oktatás és nevelés területén dolgozom, de minden szabadidőmben írok. Szeretek belesni a hétköznapok függönye mögé és közben keresem az embert, a nőt a jól legyártott álarcok mögött. Néha meséket is írok, de gyakrabban novellákat, cikkeket és apró vicces történeteket.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here