Miért nehéz elfogadni egy erős nőt?

“Az erős nőt gyakran ridegnek és keménynek nevezik, vagy összekötik a karriervággyal, ami sok esetben még ma is elítélendő. Azt sulykolták belénk kiskorunkba, hogy mi, nők, legyünk kedvesek, szerények, elfogadóak és mindenekelőtt megbocsájtóak. Várjunk türelmesen, ha elrabol bennünket a sárkány, majdcsak megérkezik a királyfi, ne tegyünk semmit akkor se, ha bántanak, mert bizonyosan kiérdemeltük azt. Ha kell, egy férfi szerelméért csonkítsuk meg magunkat, lásd Hamupipőke mostohatestvérei, és ne higgyünk abban, hogy letérhetünk a kitaposott útról, mert úgy járunk, ahogy Piroska.”

Az évszázados sztereotípiák olyannyira beépültek sejtjeinkbe, hogy gyakran a nők se állnak ki nők mellett, és nehezen fogadják el, hogy a világ lehet más, mint amit megszoktak.

Az erős nőt gyakran ridegnek és keménynek nevezik, vagy összekötik a karriervággyal, ami sok esetben még ma is elítélendő. Azt sulykolták belénk kiskorunkba, hogy mi, nők, legyünk kedvesek, szerények, elfogadóak és mindenekelőtt megbocsájtóak. Várjunk türelmesen, ha elrabol bennünket a sárkány, majdcsak megérkezik a királyfi, ne tegyünk semmit akkor se, ha bántanak, mert bizonyosan kiérdemeltük azt. Ha kell, egy férfi szerelméért csonkítsuk meg magunkat, lásd Hamupipőke mostohatestvérei, és ne higgyünk abban, hogy letérhetünk a kitaposott útról, mert úgy járunk, ahogy Piroska.

 
 

Természetesen a világ sokat változott az elmúlt évtizedekben, de azért a gondolkodásmód még mindig messze elmarad a legtöbb változástól. A nők feladata a szülés és a gyermeknevelés. Előbbi természetes, utóbbi azonban szerencsére sokban alakult. Mégis gyakran elítéljük azokat, akik fel mernek rúgni egy párkapcsolatot más célokért, vagy túl nagy teret engednek munkájuknak az életükben. A fejlett társadalmakban se nézik jó szemmel, ha egy nő érvényesülni akar, még akkor se, ha jóval tehetségesebb férfi kollégájánál. A vezető pozíciókban levők kétharmada biztosan férfi, mintha azt hinnék, hogy a nők képtelenek betölteni ezeket a helyeket. Van valami alapvető félelem a férfiakban, amit soha nem vallanának be, sőt csúnya módon ágálnak az ellen a nő ellen, aki erősebb náluk, vagy kimondja mindezt.

Az erős nő ki mer állni magáért. Elboldogul egy zárral, és mit ad isten nemcsak égőt tud cserélni, hanem kellő mederben képes terelgetni az életét. Van véleménye, amit nem az éterben juttat kifejezésre, nem olcsó posztok alatt mondja ki, hogy becsapták, elhagyták, vagy nem vették fel dolgozni, mert attól féltek, szülni fog, és kiesik a munkából.

Teszi a dolgát, és ha találkozik valakivel, nem hagyja, hogy földbe döngöljék csak azért, mert a természet más nemi szervekkel ruházta fel, mint az ellenkező neműeket. Ma a nők jó része képes úgy kiszállni egy kapcsolatból, hogy nem hal bele, eltartja magát, és ha addig mindenben párjára támaszkodott, akkor is összeszorítja a fogát, és nekivág annak az útnak, amin nem járt.

Sokan nem kedvelik ezt a talpra állást, mert hatalmukat vesztik exük felett, és ez nem tetszik nekik. Erős nőnek lenni bátorságot is jelent. Nem az rejlik mögötte, hogy valaki megkeményíti a szívét, vagy falakat épít, egyszerűen csak megérti, hogy önmagára kell támaszkodnia, senki másra. Ezért nem becsmérel, ócsárol és nem köpköd a másik nemre. Aki nem így tesz, az csak eljátssza az erőt, de belül riadt kisnyúl.

A férfiak jó része nem tud mit kezdeni az öntudatra ébredő nővel. Amíg filmeken jól mutat Lara Croft, a valóságban nem szeretnének olyan barátnőt. Vagyis átmenetileg igen, de tartósan semmiképp. Nehéz lenyelni, ha nem úgy ugrál a másik, ahogy mi szeretnénk. Mondhatnánk, hogy a 21. század sokban változatott a nemi szerepeken, de még mindig nem eleget ahhoz, hogy elfelejtsük, hogy a nők nemcsak gyereket szülni és nevelni akarnak, hanem képesek elvezetni óriáscégeket is. Hány ilyet ismerünk? Nem sokat. Ez viszont nem azért van így, mert leszerepeltek, hanem mert sose juthattak jelentős feladathoz.

Sajnos még mindig túl sokan hiszik, hogy a nőket pusztán az érzelmeik irányítják, a férfiakat pedig az agyuk. Ha ez így lenne, és ez felszínre is kerülhetne, bizonyára jóval kevesebb háború lenne a világban. Az ócska hatalomvágy nem kerülne a fájdalom fölébe, ami szeretteink elvesztését jelenti egy harcban, bombázásban. Ha a nőkön múlna a világ sorsa, valószínűleg kevesebb vallási konfliktus is lenne, mert jóval, de jóval kevesebben akarnák feláldozni az országukat, becsvágyukat a pénz és a hatalom oltárán.

Az erős nő nem akar küzdelmet folytatni kivagyiságból. Élni és szeretni akar. Ehhez azonban kevés lehetősége adódik. Ha viszont sikerül neki, elámulunk tehetségén és magabiztosságán. El kellene már fogadnunk, hogy nem számít, ki milyen nemű, a fontos az, hogy milyen emberré válik, akkor is, ha megalázták vagy meggyötörték, és akkor is, ha hatalmat tudhat magáénak.

Kép forrása: Pinterest

Oktatás és nevelés területén dolgozom, de minden szabadidőmben írok. Szeretek belesni a hétköznapok függönye mögé és közben keresem az embert, a nőt a jól legyártott álarcok mögött. Néha meséket is írok, de gyakrabban novellákat, cikkeket és apró vicces történeteket.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here