Moses Sithole a kegyetlen gyilkos

Egy minden nap éhező, munkanélküli, depressziós nő sok mindenre képes. A világ bármely pontján. Dél-Afrikában is. Főleg, ha anya. Elvállal megalázó vagy alulfizetett munkákat, vagy koldul, esetleg prostituálódik. Különösen kegyetlennek kell lenni ahhoz, hogy valaki ezt a helyzetet kihasználja, és átverje, bántalmazza, vagy meggyilkolja a mélyszegénységben élő nőket, anyákat.

 
 

Nos, Moses Sithole minden bizonnyal ezek közé az elképesztően kegyetlen emberek közé tartozik. Mire a hatóság börtönbe juttatta őt, több, mint 38 nőt hurcolt el, majd erőszakolt, kínzott és gyilkolt meg. Későbbi áldozatainak munkát ajánlott, önéletrajzokat kért tőlük, hitegette őket – ezzel a csalival édesgetett magához munkanélküli asszonyokat.

Az 1964-ben született Moses és öt testvére borzasztó szegény körülmények között nevelkedtek. A helyzet csak súlyosbodott, amikor apjuk, Simon Sithole elhunyt. Sophie, az anya, mivel képtelen volt egyedül eltartani a gyerekeket, a helyi rendőrségen hagyta őket. Onnan árvaházba kerültek, de a folyamatos kínzások miatt a kamasz Moses innen három évvel később megszökött. Egyik idősebb testvérénél húzta meg magát. Már akkor érdekelni kezdte a másik nem, de kapcsolatai csak rövid ideig tartottak. Minden bizonnyal azért, mert anyja orvul elhagyta őket, csalódott a nőkben, ezt pedig agresszív viselkedéssel bosszulta meg.

Nem tudni, mikor ejtette első áldozatát, de az biztos, hogy 1987 szeptemberében a 29 éves Patrica Khumalo feljelentette Mosest nemi erőszakért. Ezt még három további feljelentés követte, amiért végül Mosest 1989-ben bebörtönözték. A férfi végig kitartott ártatlansága mellett. A hatéves büntetés leülése helyett végül 1993-ban szabadult jó magaviselete miatt.

Sithole egy valamit biztosan megtanult a rácsok mögött: ha életben hagyja áldozatait, azok vallani fognak ellene. Ezt követően már biztosra ment: kíméletlen gyilkolás-sorozatba kezdett. A hatóságok előtt lassan körvonalazódott a tény: egy sorozatgyilkossal állnak szemben, aki munkával kecsegtetve elcsábítja, megerőszakolja, majd borzalmas kínokat okozva megöli a nőket. 1995-ben aztán egy újabb holttestre találtak egy elhagyatott bányánál, a közelben pedig egy kisebb tömegsírra. Az áldozatról kiderült, hogy kapcsolatban volt Sithole-lal, de mire a rendőrök tíz nappal később letartóztatták, újabb három nőt ölt meg. A börtönben, az ellene folytatott eljárás során kiderült, hogy Moses HIV pozitív. 1997. december 4-én, annak ellenére, hogy gyakorlatilag végig ártatlannak vallotta magát, Moses Sithole-t 2410 év fegyházban letöltendő börtönbüntetésre ítélték, melyből csak 930 év letelte után lehetne szabadlábra helyezni. A bizonyítást nyert vádak kihirdetése három órán át tartott.

Büntetését a legbiztonságosabbnak tartott Pretoriai Központi Fegyintézetben tölti jelenleg is. Ironikus, hogy ebben az intézetben HIV pozitívként sokkal magasabb színvonalú ellátásban részesül, mint bármely állampolgár, így minden bizonnyal sokkal tovább is él majd, mint más, ebben a betegségben szenvedő honfitársa. Hosszú élete lesz. A rácsok mögött.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here