Nem emlékszel? Most már fogsz!

Már kétszer találkoztál a barátnőd pasijával, de az istenért nem tudod megjegyezni, hogy hívják. Harmadjára pedig már ciki lesz megkérdezni.

 
 

Ez még hagyján, a legjobb, mikor ötször visszafordulsz, hogy bezártad-e az ajtót, ég-e a gáz, lenyomtad-e a villanyt. Ha csak kiflit és tejet kell venned a boltban, de fél óra múlva azt sem tudod, mit keresel ott, nagy a baj.

Szerencsére a memória épp olyan, mint a testünk: ha edzésben tartjuk, jelentősen fejlődni fog.

Ilyenkor jönnek persze a jó öreg kifogások. Az öreg vagyok én már ehhez (esetleg buta) nem megoldás, mert a helyzet hidd el, csak rosszabb lesz. Az időhiány szintén nem lehet probléma, hiszen egy memóriagyakorlatot még a vécén ülve is el tudsz végezni.

Jó, de azt sem tudom, hogyan fogjak hozzá! Nincs is ennél egyszerűbb. Első lépésként felejtsd el a telefonodban az emlékeztető funkciót. Ha már úgy ráfüggtél, hogy azt is beírod, mikor kell hajat mosnod, ne csodálkozz, hogy szita az agyad. További mindennapi gyakorlat a bevásárlólista elhagyása. Lehet, hogy kezdetben esténként éhezni fog a család, de így legalább meglesz a motiváció, hogy  tényleg karbantartsd az agyad. A recepteket 2-3 alkalom után nyugodtan hagyd a könyvespolcon.

Ismételj! Az egyik legjobb memóriafejlesztő gyakorlat az ismétlés. Próbáld ki, hogy a nap történéseit olyan pontosan meséld el, hogy az illető ott érezze magát az adott szituációban. Ez tanulásnál is sokat segíthet. Ha nem 50 oldalt próbálsz egy szuszra bemagolni, hanem bekezdésenként ismételsz, nagyobb eséllyel marad meg az infó a fejedben. Ez persze sokan azért nem szeretik, mert gondolkodni kell.

Sportolj! Persze a csapból az a testmozgás fontossága folyik, így valószínűleg nem a memóriád lesz a fő motiváció az agyad karbantartására. Sajnos. Mozgás közben az agyad vér- és oxigénellátása megnő, a hippocamus működése turbósebességre kapcsol, ami azért jó, mert a már meglévő emlékeid könnyebben felidézed.

Ráadásul a rendszeres testmozgás (kérlek, ne vess kereszted, napi 10 perc futás is több a semminél) elsőosztályú fegyver a stressz ellen. A stressz ugyanis a memória egyik legalattomosabb ellensége. Blokkolja az előbb említett hippocampus működését, a hosszútávú, súlyos stressz pedig szó szerint pusztítja az agysejtjeidet. Ha a túlzott idegesség a mindennapjaid része, memóriád, és összességében az agyad csökkentett üzemmódban tud csak működni. A folyamatos kattogást (Jaj, de mi lesz, ha…ide jöhet a tetszőleges probléma) pedig próbáld a minimumra csökkenteni.

Vásárolj be gyümölcsökből, mert a legtöbb vitamin építi a memóriát. B6, B12, C, E, vas – ezeket vidd be a szervezetedbe, és még az anyósod szülinapjára is emlékezni fogsz! A tökmag, tojássárga, pisztácia és máj teli van vassal. Ha teheted, ne menj be egyből vitamintablettákért a gyógyszertárba.

Szóval nyugodj meg, nem vagy ostoba, csak rég volt már az érettségi. A lusta agy nem egyenlő a buta aggyal, egy kis edzés, és mindenkit elkápráztatsz éles elméddel. Amúgy is fárasztó mindig bevásárlólistát írni.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here