Öt tény, amit – FOGADJUNK – nem tudtál a varjakról!

A varjak titokzatos állatok. Horrorfilmek és tanmesék szereplői lettek a történelem során. Kutatócsoportok figyelik érdekes viselkedésüket, szokásaikat. Íme, néhány érdekesség a fekete tollúakról:

 
 

Összeszedik a szemetet. Puy du Fou Franciaországban található, mely csodaszép kis falvakkal és kertekkel vonzza a látogatókat. A turisták azonban amerre csak járnak, szeméthegyeket hagynak maguk után. Erre próbált megoldást találni Christophe Gaborit, aki egy forradalmian új ötlettel állt elő: betanítja a varjakat a szemét összeszedésére. 2000-ben két madárral neki is látott a feladatnak, és jutalomfalatokat adott annak a példánynak, aki begyűjtött egy cigicsikket vagy egy eldobott csokipapírt. A szemétszedő állatok 2018-ban sikeresen vizsgáztak, és azóta is alkalmazzák őket a parkban.

Sokan azt gondolják, hogy a varjak eltemetik elhunyt társukat. Nos, ez azért elég vad – és téves – elképzelés. Sőt, még csak nem is azért gyűlnek össze a tetem felett, hogy elgyászolják tollas barátjukat. Sokkal inkább azért, hogy rájöjjenek, mi okozta az elhullt madár vesztét, hogy a jövőben elkerülhessék a hasonló esetet. Washingtonban több mint 100 nyilvános etetőhelyen vizsgálták a varjak viselkedését. Kiderült, hogy a madarak gyanakodva figyelik azt a személyt, aki olyan étellel kínálta a madarat, amely annak vesztét okozta. Még akkor is hetekig szemmel tartották az illetőt, amikor annak már nem láttak a kezében egyetlen elhullott madarat sem.

A varjak haragtartóak. Jobb nem ujjat húzni velük: emlékezni fognak mindenre! Egy kutatás során bebizonyították, hogy a varjak bosszúállóak és nem felejtik el, ha valaki rosszul bánik velük. A kutatócsoport maszkot húzva befogott 12 madarat, majd 4 héttel később szabadon engedte a varjakat. Pár évvel később ellátogattak ugyanabban a maszkban, melyet a befogáskor viseltek. A varjak kiszúrták őket a tömegben,  és az “elkövetőket” néhány zuhanórepüléssel fenyegették meg.

A varjak ránézésre meg tudják ítélni egy-egy tárgy súlyát. Sokáig úgy tartották, hogy ez csak az emberre jellemző, de aztán jöttek ezek a fekete tollas jószágok, és bebizonyították, hogy nem így van. Egy kutatócsoport két, 6 madárból álló csapatot alakított ki. Az egyik csapatnak az volt a feladata, hogy – jutalomfalatért cserébe – könnyű dolgokat tegyen egy dobozba, míg a másik hatosnak a nehéz tárgyakat kellett szemrevételezés után egy dobozba helyeznie. A madaraknak aztán néhány új tárgyat mutattak meg, melyeket ventillátorral fújtak egy darabig. A könnyebb tárgyak nyilván messzebbre gurultak, míg a nehezebbek nem mozdultak meg. Ezt követően a madaraknak ugyanaz volt a feladata: az egyik csapat a könnyebb dolgokat csippentette fel az új tárgyak közül, míg a másik a nehezebbeket válogatta ki. Tévedhetetlenek voltak.

Ha éhesek, mindenre képesek – még összetett kis eszközöket is építenek azért, hogy megszerezzék az ételt. A kutatócsoport megfigyelése és feljegyzése alapján a madarak tréning nélkül képesek voltak megérteni, hogyan szerezzenek meg egy kis dobozba zárt nasit: egy hosszú eszközzel piszkálták ki a finom falatokat. Nem csak ügyes eszközhasználatot feltételez ez a manőver, hanem azt is bizonyítja, hogy a varjak képesek komplexen végiggondolni egy folyamatot, és véghez is vinni azt.

 

 

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here