Rendkívüli Jézus szobrok

Jézust általában fehér, szakállas, izmos férfiként ábrázolja a legtöbb szobor és festmény is. Esetleg egy pufók kis csecsemőnek, aki talpig textilbe burkolózott, szerényen mosolygó édesanyja, Mária karjaiban szendereg édesdeden. Persze, a nagyvilágban találunk ettől eltérő ábrázolást is – egyik-másik súrolja a blaszfémia határát, míg mások csupán kissé szokatlan pózban vagy ruhában mutatják meg a Megváltót.

 
 

A detroiti Szent Szív Szemináriuma előtt áll például a Fekete Jézus szobra, “aki” eredetileg ugyan fehér volt, de az 1967-es rasszista megmozdulások során lefestették feketére. Ez azért volt izgalmas lépés, mert a teológiai iskola a fekete negyed kellős közepén épült, a megmozdulások célja pedig az volt, hogy a feketék a társadalomban egyenlő bánásmódban részesülhessenek. Az iskola vezetése a meggyalázott alkotást visszafestette fehérre, de azt az éj leple alatt valaki újra “befeketítette”. Azóta is így látható, pedig már restauráláson is átesett.

A hajléktalan Jézus bronzszobra Timothy Schmalz nevéhez fűződik: a művész a padon fekvő, betakarózott Megváltó-ábrázolással erre a súlyos társadalmi problémára kívánta felhívni a figyelmet. A szoborból összesen negyven készült, és a világ számos pontján, – például a Vatikánban is – látható. Az alkotás olyannyira élethű, hogy a rendőrségre több bejelentés is érkezett, mely szerint egyesek a szakadó hóesésben egy padon fekvő embert láttak. A szobor komoly vitákat generál, így egyes városokban, például Londonban, az egyházi vezetők felkérték a művészt, hogy ne hozza a környékre a Hajléktalan Jézust.

A Végtelen Mélység Jézusa bronzból, összesen három példányban készült el, az olasz Guido Galletti keze alatt. A szobrok egy-egy tengeri katasztrófának (például az olasz hajó, a Bianca C. tűz miatti elsüllyedésének) állítanak emléket. A szobrokat a víz alatt lehet megtekinteni.

Az Ellopott fejű Jézus szobornak valószínűleg nem ez volt az eredeti címe, sőt, elképzelhető, hogy címe sem volt az alkotásnak. Az tény, hogy a Máriát és a kis Jézust ábrázoló szobornak lecsavarható volt a feje, így Jézus fejét sok látogató elmozdította, és gyakran ott is hagyták a földön. Aztán végül 2015-ben valaki nem csak leszedte, de el is vitte a bébi Megváltó fejét. A művész, Heather Wise beleegyezett, hogy új fejet készít a szobornak – ám először csinált egy ideigleneset, hogy az alkotás addig se nézzen ki annyira nyomorultul. Ez az ideiglenes Jézus-fej azonban annyira zseniálisra sikerült (más színű volt, mint az eredeti szobor, és Jézuskának kakastaréj-szerűen égnek állt rajta a haja), hogy, ha lehet ezt mondani, még népszerűbb lett, mint a fejetlen verzió. Szóval, így maradt. Az eredeti fejet végül egy hölgy vitte vissza azzal, hogy az irodájában díszelgett, de fogalma sem volt róla, hogy lopott.

fotó: Internet

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here