Svéd sakk-matt

Hogy lesz egy személyi edzőből és fitneszterem-tulajdonosból svéd herceg? Daniel Westling tudja a választ. A férfi ugyanis hét év udvarlás után, 2010 júniusában vette feleségül Victoria Ingrid Alice Désirée Bernadotte-t, azaz Viktória svéd királyi hercegnőt. Ezzel rögtön Dániel herceg lett belőle, valamint a felesége révén felvette a Västergötland hercege címet is.

 
 

De mit nyert ezzel Viktória? Hát, egy férjet biztosan, majd később két gyermeket is – ez annyira nem természetes amúgy, hiszen elődei közül senki nem tudott szülni. Esztella 2012-ben, Oszkár pedig 2016-ban született.

És, hogy mit veszített a friggyel? Országa belső békéjét, hiszen azzal, hogy egy közemberrel kötött házasságot, Svédországban felerősítette a köztársaságpárti érzelmeket, így ma már a svédek kevesebb, mint fele támogatja csak a monarchiát.

A most 41 éves Viktória “alanyi jogon” kavarta fel a svéd történelmet, ugyanis születése után, 1980-ban új, visszamenőleg is érvényes trónöröklési rendet léptettek életbe: immáron nő is trónra léphetett. Nem volt ez azonban könnyű menet. Az ország vezetése három csoportra szakadt: sokan a nőági örökösödés ellen léptek fel, mások a nőági örökösödés elfogadását ahhoz a feltételhez kötötték, hogy a királynő nem szül fiúgyermeket. A harmadik csoport, akinek akarata végül érvényesült, azt követelte, hogy nemre való tekintet nélkül az elsőszülött legyen a trónörökös. Így lett Viktóriából a trón várományosa, így “túrta ki” az akkor másfél éves öccsét a trónutódlás első helyéről. Ezt apjuk, XVI. Károly Gusztáv király a mai napig nehezen fogadta el.

Nomen est omen – a név intő jel: nos, Viktória, nevéhez hűen győztes lett. Ha akarta, ha nem, úgy néz ki, ezt a koronát megnyerte.

Szerző: Kalla Tímea

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here