Szakállas nők a történelemben

Egy szakállas nő, egy törpe növésű, vagy egy extra testrésszel született ember minden történelmi korban kivívta az emberek figyelmét. Sokan közülük abból éltek, hogy egy vándorcirkusz tagjaiként mutogatták nem mindennapi adottságaikat.
Az már más lapra tartozik, hogy ezek az emberek 
boldogok voltak-e…

 
 

Lássunk néhány híres szakállas nőt! Ők vajon hogy élték meg az extra figyelmet, amit kaptak?

Helena Antoniáról keveset tudunk: csupán annyit, hogy az 1500-as években született, és Habsburg (Spanyolországi) Mária udvarában szolgált. Arra is méltó volt, hogy az udvari festő portrét készítsen róla, amelyen sűrű, sötét szakállal, viszont abszolúte a kor női divatja szerint öltözködve pózol. A festmény megmaradt, a szakállas hölgy udvarban betöltött szerepéről azonban semmit sem tudunk.

Julia Pastrana, akit “medveasszonynak”, “majomnőnek”, és “a világ legrondább nőjének” ismertek, 1834-ben született Mexikóban. Története az egyik legszomorúbb, legszívbemarkolóbb történet, amely a showbiznisz világában íródott. A hölgy egy hypertrichosis lanuginosa nevű betegségben szenvedett, amely az egész testet elborító, sűrű szőrzetben nyilvánult meg. Egy másik nyavalyának “köszönhetően” fogínye és ajkai is duzzadtak, kiállóak voltak. Julia fantasztikusan intelligens volt: három nyelven beszélt, tehetségesen táncolt és kiválóan énekelt operaáriákat. A helyi árvaházból New Yorkba került, ahol hihetetlen karriert futott be táncosként, és rengeteget turnézott. Férjhez ment a menedzseréhez, és hamarosan teherbe is esett. A gyermek azonban örökölte genetikai rendellenességeit, és születése után nem sokkal meghalt. Julia alig pár nappal élte túl a szülést, 26 évesen hunyt el. A férje az asszony és a kisbaba testét is kipreparáltatta és kiállította: számára inkább voltak múzeumi látványosságok, mint emberi lények.

A Svájcban, 1831-ben szőrösen született Josephine Boisdechennek  kétéves korára komplett szakálla nőtt. Szülei bentlakásos iskolába küldték – nem tudtak mit kezdeni szőrös kislányukkal. Josephine felnőve találkozott egy sűrű szőrzetű férfival, Fortune Clofullia-lal, és hozzáment. Két gyermeket szült neki: az első meghalt, a második életben maradt, és már csecsemőként dús szakálla volt. Josephine időskoráról keveset tudni, de minden bizonnyal emberibb véget ért az élete, mint Julia Pastrananak.

Annie Jones 1865-ban született Amerikában. Már az anyaméhben elkezdett szőrt növeszteni: születése után már teljes szőrzet borította. Egyévesen megkapta az “Ézsau gyermek” becenevet, és a szülei elkezdtek haknizni, és szép summát keresni vele. Később, már “Ézsau asszony” néven show-jával bejárta a világot: elismert zenész lett, és szőrzetét közel két méteresre növesztette meg. Kétszer házasodott, és 37 éves korában hunyt el. A ránk maradt fotó alapján Annie egy elegáns, kifinomult, hatalmas ápolt szakállat viselő nő volt.

Nem kevésbé izgalmas élete volt Clementine Delait-nek, annak a francia nőnek, aki még a sírkövére is csak annyit íratott: itt nyugszik Clementine Delait, a szakállas nő. Az elkötelezett feleség és örökbefogadó anya egy ideig küzdött arcszőrzetével, később azonban, amikor találkozott más szakállas asszonyokkal is, megbeszélte a férjével, hogy ő is hagyja megnőni. Addig sem volt mindennapi jelenség: a kávézót üzemeltető asszony gyakran pattant biciklire szoknyában, de volt, hogy férfiruhát öltött… attól kezdve azonban valóban feltűnt mindenkinek. Kávézóját átkeresztelték “a szakállas nő kávézójának”, a mindig derűs tulajdonos pedig felszabadultan és önazonosan élte tovább az életét hosszú ápolt szakállat viselve.

fotó: Internet

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here