Tanítsd meg gyerekednek!

“A tanítás rajtad múlik! Rajtad, mert te vagy az anyja vagy az apja, és tőled kell, hogy először hallja ezeket, és még utána is nagyon sokszor. A te szavaid jelentik az első útmutatót, a te tetteidet utánozza születése pillanatától sok éven át.”

A tanítás rajtad múlik! Rajtad, mert te vagy az anyja vagy az apja, és tőled kell, hogy először hallja ezeket, és még utána is nagyon sokszor. A te szavaid jelentik az első útmutatót, a te tetteidet utánozza születése pillanatától sok éven át.

 1. Tanítsd meg, hogy ne arra figyeljen, ki kövér vagy sovány, kinek milyen a ruhája, és az se fontos, ki milyen bőrszínnel született! Mindenki bőre alatt izom és csont van, és nem számít, honnan érkezett, az viszont igen, hová akar eljutni.
 2. Tanítsd meg gyerekednek, hogy árulkodni és csúfolódni ronda dolog! Fáj annak, akit bántanak, és ha ő fájdalmat okoz, ezerszer fogja visszakapni, és az nem lesz kellemes.
 3. Tanítsd meg, hogy ne ököllel vegyen elégtételt, ha sérelem éri! Mondd el neki, hogy tolakodni, lökdösődni, értelmetlenül piszkálódni nem szórakoztató, és nem is vezet sehová.
 4. Tanítsd meg, hogy a barátságok változhatnak, és figyeljen arra, ki mennyit tesz bele! Mesélj neki arról, hogy önzetlenül is lehet segíteni annak, aki nem a barátja, de rászorul.
 5. Tanítsd meg gyerekednek, hogy kedves és figyelmes legyen, mert azzal sokkal többre jut, mint a törtetéssel, amely bár elsőre eredményesnek bizonyul, okoz idővel álmatlan éjszakákat.
 6. Tanítsd meg gyerekedet, hogy ne féljen kimondani, ha valami bántja, de arra ügyeljen, hogy szavai ne marjanak másba! Mesélj neki arról, hogy az igazság nem mindig kellemes, és a hazugságot sokan jobban kedvelik, de ő maradjon egyenes és becsületes, még ha nem is ezt tapasztalja maga körül.
 7. Tanítsd meg gyerekednek, hogy gúnyolódni sose szabad olyasmin, amit nem ismer, és mondd el neki, hogy ne mondjon véleményt arról, amiről nincs tapasztalata! Tanulja meg, hogy nem mindig kell kimondani az összes gondolatatát, mert a türelem néha átformálja a szavakat.
 8. Tanítsd meg gyerekedet várakozni! Várjon a jóra, a szépre, az ünnepre, és ne higgye, hogy az élet csak akkor értékes, ha ajándékot kap. Legyen ajándéka egy ölelés, egy puszi, vagy nagy nevetés, mert ezeknél drágább dolog alig van a Földön.
 9. Tanítsd meg gyerekedet, hogy a sikerért meg kell dolgozni! Nem elég a tehetség, a szorgalom és a kitartás elengedhetetlen. Magyarázd el, hogy nem lehet mindenben kiváló, de ami szeret, amit szívesen csinál, abba adja szívét-lelkét, különben nem érdemes próbálkoznia.
 10. Tanítsd meg gyerekednek, hogy ne bántsa a gyengébbeket, az ügyetlenebbeket, ne jusson eszébe gúnyolódni, vagy kinevetni másokat, mert mindez fáj egy másik gyereknek! Mondd el neki számtalanszor, hogy az élet nem mindenki számára egyformán jó, de ezért nem hibáztathat senkit, mert nem választhatja meg egy ember se, milyen körülmények közé születik.
 11. Tanítsd meg gyerekednek, hogy ne követelőzzön! Fogadja örömmel, amit kap, és ne higgye, hogy neki minden nap új ajándék pottyanhat az ölébe.
 12. Tanítsd meg gyerekednek, hogy tisztelje az idősebbeket, hogy köszönjön az ismerősöknek, barátoknak! Taníts neki tiszteletet mások teljesítménye iránt! Taníts neki olyasmit a világból, amiből haszna lehet: rendet, kitartást és célokat!

Ha így teszel, észre fogod venni, hogyha lassan is, de azért képes lesz átalakulni a világ…

 
 

Kép forrása: Pinterest

Oktatás és nevelés területén dolgozom, de minden szabadidőmben írok. Szeretek belesni a hétköznapok függönye mögé és közben keresem az embert, a nőt a jól legyártott álarcok mögött. Néha meséket is írok, de gyakrabban novellákat, cikkeket és apró vicces történeteket.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here