Tanítsd meg magadnak!

“ Tanuld meg, más véleménye nem számít! Az a fontos, amit te élsz, megélsz, és amit gondolsz magadról. Felejtsd már el a megfelelési kényszert! Jobb lesz netán, ha próbálsz úgy tenni, az lenni, aki nem vagy? Szüleid éljék a saját életüket, te a tiéd, és a gyerekeid pedig a sajátjukat anélkül, hogy elvárnál tőlük, ha felnőnek, bármit is.”

Tanítsd meg magadnak, hogy az élethez bátorság kell. Olyasféle, amit csak tapasztalatok útján szerezhet az ember. Nem lehet megkerülni a rosszat, és hiába igyekszel, érinteni fog a bánat, a csalódás és a kudarc. De ez így van jól.

Tanítsd meg magadat elviselni másokat még akkor is, ha idegesítőek, fárasztóak, vagy szimplán unalmasak, hiszen olykor te is ilyen vagy, és jólesik, ha nem nevetnek ki, vagy bántanak feleslegesen! Nincs mindig jó napunk, hiába kívánunk reggelente negédesen szép napot másoknak vagy ők nekünk. Az a világ, ahonnét ez a köszönés jön, más értékrendekkel bír. Bármennyire hiszed, hogy a jó nap már kiment a divatból, a szép meg be sem jött igazán.

 
 

Tanítsd magad arra, hogy vannak könnyebb és nehezebb időszakok, de ez nem jelenti, hogy az első akadálynál meg kell torpannod. A világ nincs felkészülve jöttödre, és ha ezt nem tudod elfogadni, vár rád pár pofon a hétköznapokban. Egy vagy a sok közül, és ha ezt fájdalmas is beismerni, akkor is el kell fogadnod. Így jobban fogod érezni magad a bőrödben.

Tanítsd meg szíved a szeretetre, de ne csak a közösségi oldal cuki cicás-kutyás videóinál, hanem azokkal szemben, akik számítanak rád, akiknek fontos vagy. Vedd észre, hogy vágynak a kedvességedre és figyelmedre, légy akár nő vagy férfi, apa vagy anya, vagy csak egy ismerős a szomszédból.

Tanítsd meg magadnak, hogy minden ember értékes, de nem azért, mert te úgy ítéled meg. Mindenki fontos önmaga számára. Nem lesz mindenkiből tudós, világhírű énekes, kutatóorvos vagy James Bond, ettől függetlenül élhet teljes életet, olyat, amire neked nincs rálátásod.

Tanítsd meg magadnak, hogy nem kell mindent bírálnod, mert a világ nem attól lesz kerek, hogy te világgá kiáltod a véleményed. Kis porszem vagy…Ha nem hiszed, feküdj le a fűbe egy nyári éjszakán és figyeld meg a csillagokat! Van köztük olyan, ami értékesebb? Te mindet fénylő pontnak látod. A Napból is csak egy van az égen!

Taníts magadnak alázatot, mert az emberi lélekben sok gőg lakik. Dicsérj, mert nem kerül semmibe, viszont órákra boldoggá tehetsz valakit, akire jót mondasz. Legyen tarsolyodban bőven elismerés, ne fukarkodj a szavakkal. Nem fáj kimondani, ha valami jó vagy szép. Pláne, ha cselekedetről van szó!

Tanítsd meg magadnak, hogy a hazugság nem visz előre, ahogy a csalás sem. Tetteink súlyát akkor is fel kell vállalni, ha majd agyonnyomnak. Legyen erőd akkor is haladni az úton, ha mindenki más megpróbál tévútra terelni.

Tanuld meg, hogy egyedül lenni nem félelmetes! Megismerheted önmagad, és rájöhetsz arra, hogy mennyire szórakoztató társaság vagy önmagad számára. Vagy ennek ellenkezőjére. Ez se utolsó dolog, bár nem kellemes.

Tanulj könyörületet mutatni azok felé, aki elesettek, szegények, magatehetetlenek, és ne ringasd magad abban hitben, hogy veled nem történhet hasonló. Mind azt hitték, és bár közhely, de rájöttek, hogy egy pillanat alatt megváltozott az életük. A tiéd se kivétel, hiába hazudsz mást a világnak. Este, elalvás előtt a csendben, rájössz majd, hogy senkit nem érdekel, szép vagy-e vagy kövér, még az is ritkán, hogy beteg. Akkor nem éri meg őszintének lenni?

Tanuld meg szeretni magad! Talán ez a legfontosabb. Belőled nincs több, és ha elfogadod magad, ha nem, akkor se lesz egy másik te. Viszont a lelki békédet nagyban elősegíti, ha nem hazudsz, ha úgy élsz, ahogy neked megfelel.

És a legvégén:

Tanuld meg, más véleménye nem számít! Az a fontos, amit te élsz, megélsz, és amit gondolsz magadról. Felejtsd már el a megfelelési kényszert! Jobb lesz netán, ha próbálsz úgy tenni, az lenni, aki nem vagy? Szüleid éljék a saját életüket, te a tiéd, és a gyerekeid pedig a sajátjukat anélkül, hogy elvárnál tőlük, ha felnőnek, bármit is.

 

Kép forrása:Pinterest

Oktatás és nevelés területén dolgozom, de minden szabadidőmben írok. Szeretek belesni a hétköznapok függönye mögé és közben keresem az embert, a nőt a jól legyártott álarcok mögött. Néha meséket is írok, de gyakrabban novellákat, cikkeket és apró vicces történeteket.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here