Tanuld meg ezeket!

Tanuld meg kizárni az életedből azokat, akik nem kedvelnek téged! Egy bizonyos kor után nagyjából az ember tudja, hogy nem fogja szeretni őt mindenki. De ezzel nem érdemes törődni, mert annak, aki nem kedvel, úgyse tudod bebizonyítani, hogy vannak jó tulajdonságaid. A legjobb, amit tehetsz, hogy nem fájdítod a szíved miattuk.

Tanuld meg elfeledni azokat a szerelmeket, amiket nem viszonoznak! Bár fájnak, hiányoznak, mégis sok szenvedéstől kímélheted meg magad, ha megérted, hogy nem fogják viszonozni az érzéseidet. Képtelenek rá. Nem erőszakolhatod magad valakire, mert a mondás is azt tartja, hogy amit erőltetni kell, azt nem kell erőltetni.

 
 

Tanuld meg, hogy vannak olyanok, akiknek nézetei ütközni fognak a tiéddel! Ők nem rossz emberek, csak mások, és ha képtelen vagy feldolgozni politikai vagy vallási ügyekben tanúsított magatartásukat, jobb, ha elgyalogolsz a közelükből.

Tanuld meg elkerülni a téged becsmérlőket, a kritikát megfogalmazókat, nem azért, mert mimóza vagy, de nincs szükséged arra, hogy folyton valaki szembesítsen a saját elvárásaival vagy tükrével.

Tanuld meg, hogy aki előtted bírál másokat, az téged is fog, ahogy pletykálni is, mert mindig lesz olyan ember, akit irritál a külsőd, a nevetésed, a viselkedésed, bár te úgy hiszed, elfogadható módon létezel. Egyesek belekötnének az élő fába is, de neked nincs más dolgod, mint kizárni mindazokat, akik bántani akarnak.

Tanuld meg elfelejteni az olyanokat, akik barátoknak hívják magukat, de csak akkor van rád szükségük, ha segítség kell nekik vagy kölcsön akarnak kérni. Ők nem az embert látják benned, hanem a használati tárgyat. Mindegy, hogy régi vagy új barátságról van szó, előfordulhat, hogy már nem vagy fontos és értékes, talán nem is voltál, ezért jobb, ha nem szenvedsz az elvesztésük miatt.

Tanuld meg észrevenni az áskálódókat, azokat, akik csak önmagukról beszélnek, akik sose kérdezik meg, hogy vagy, és nem is várnak választ, ha megteszik. Ne sajnáld akkor se, ha családtagról van szó. Az élet tele van felesleges és hamis udvariaskodással, de amikor valóban szükség lenne tapintatra és kedvességre, kevesen vannak, akik élnek vele.

Tanuld meg, hogy szerelem és a barátság nem lehet egyenrangú! Ha szerelmes vagy, ne hanyagold el a barátaidat, de miattuk a szerelemedet se. Muszáj egyensúlyozni köztük, mert a barátságok sokkal tartósabbak, mint a szerelmek, nem éri meg elvesztegetni egy régi barátot egy gyorsan múló szerelem miatt. Viszont nemet kell mondanod a párodnak, ha azt követeli, csak vele legyél mindig mindenkor!

Tanuld meg, hogy a NEM, valóban nemet jelent, legyél férfi vagy nő, házas vagy facér! Ha elutasítanak, viseld emelt fővel, és ne hibáztasd a másikat, mert nem látta meg benned a különlegest. Te se veszed észre mindenkiben a jót. Sokszor későn jövünk rá tévedéseinkre.

Tanuld meg, hogy a Föld nem érted forog, de sokat tehetsz azért, hogy ebben a forgásban te jól érezd magad! Ha képes vagy humorral kezelni önmagad és a helyzeteket, amikbe sodródsz, könnyebbek lesznek a mindennapjaid.

Tanuld meg nem venni magad komolyan! Az élet olyan rövid és gyors, ami persze közhelyszerű, de mégis egy pillanat alatt lesz a hétfőből péntek, a télből tavasz, és észre se veszed, de szélsebesen elmúlnak azok az évek, amelyekben fiatal voltál és szertelen.

Tanuld meg, hogy nem minden igaz, amit látsz vagy hallasz! Még a legjobb vagy a leggonoszabb szív is rejtetten marad a természet jóvoltából. A külső ritkán mutatja meg, mi rejlik odabent. Így jobb, ha keveset ítélkezel, de annál több elnézéssel vagy mások iránt.

És a legfontosabb:

Tanuld meg szeretni önmagad! Mindegy, hogy kövér vagy-e vagy sovány, engedékeny vagy szigorú, fekete vagy fehér, öreg vagy fiatal… ember vagy, és úgy kell viselkedned, hogy ez minden pillanatban észrevehető legyen!

 

Kép forrása: Pinterest

Oktatás és nevelés területén dolgozom, de minden szabadidőmben írok. Szeretek belesni a hétköznapok függönye mögé és közben keresem az embert, a nőt a jól legyártott álarcok mögött. Néha meséket is írok, de gyakrabban novellákat, cikkeket és apró vicces történeteket.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here