Te is halogatsz? Üdv a klubban!

Régi, jó barátom, a halogatás mindig beköszön hozzám egy kávéra, ha épp ezeregy teendőm lenne. Aztán ott is marad a nyakamon még pár óráig – a feladatok meg csak gyűlnek, gyűlnek, gyűlnek.

Ismerős? Hát persze, hogy ismerős! Halogatni legfeljebb csak a szorgos szuperanyák nem szoktak, az egyszerű földi halandó viszont rendszeresen belefut ebbe a problémába. Megoldás természetesen mindig van, de nem szabad holnapra várni az eredményt.

 
 

Egy nő esetében egyébként sem nagy meglepetés, ha néha elcsúsznak a dolgok. Munka, házimunka, gyereknevelés, sőt, elvileg valamikor aludni is kéne… csoda, ha néha elcsúszunk egy-két dologgal?

Na de hogy is alakul ki pontosan a folyamat? Adott egy szabad vasárnap. Még fekszel a puha, meleg takaró alatt, de már pörög az agyad ezerrel az elmaradt teendőkön: a ház romokban, 5 adagnyi szennyes áll sorba a mosógép előtt és elvileg még be is kéne vásárolni. Ennyit a „szabadnapról”. Mivel már a gondolatba is megfájdul a fejed, és az egész egy hatalmas káosznak tűnik, az egyszerűbb és sokkal-sokkal kellemesebb megoldást fogod választani: az édes semmittevést. Ez lehet 2 óra értelmetlen időtöltés a facebookon, egy jó film, egy hosszú, összebújós beszélgetés a férjeddel.

Csakhogy ezt követően meg jön a pánik, a kapkodás és a bűntudat. Az eredmény: félkész feladatok tengere, amire egy újabb adag tennivaló rakódik.

Mi a megoldás?

Szerencsére az ügy nem veszett fejsze nyele, igenis kordában lehet tartani a halogatást.

  1. Oszd fel részfeladatokra! Ha egyébként is ezer fele kell figyelned, legjobb, ha a reggeli kávé után szépen listázod, mik a napi teendőid. Azért lehetőleg férjen ki egy oldalra.
  2. Ne vállald túl magad. Na, ez az, ami elsőre nem biztos, hogy menni fog. Nyilván ehhez nem árt egy kis segítség, ha mindent egyedül kell elvégezned otthon, ne csodálkozz, ha állandó csúszásban vagy. Egy nap neked is csak 24 órából áll, és nem, 4 óra alvással nem lehet ugyanúgy teljesíteni, mint 8 óra esetében.
  3. Iktasd ki a zavaró tényezőket. Lehet, hogy meg kell írnod egy fontos e-mailt, de ha közben meg van nyitva a facebook, és ömlenek az üzenetek a barátnőktől, akkor az 5 perces levélből 5 óra alatt megírt üzenet lesz. A mobilodat is lehetőleg tartsd a szoba másik végében. Nincs is egyszerűbb, mint beleesni a „csak egy szudoku-játék” csapdájába.
  4. Meséld el másoknak is! Nincs is annál cikibb, mint szétkürtölni a nagyszabású terveid, aztán bevallani, hogy az egészből nem lett semmi. Nyilván szeretnéd fenntartani a másokban azt a képet, hogy szorgalmas-izgalmas, elfoglalt ember vagy. Az üres kifogásokra és az otthon fetrengő-sorozatozó emberekre senki nem kíváncsi.
  5. Türelem rózsát terem. Egy rossz szokás felszámolásáról beszélünk. Készülj fel rá, hogy sokszor bele fog törni a bicskád. A lusta, halogató ember nem válik keddről szerdára szorgos-dolgos munka hősévé. Nagyon fontos, hogy minden részeredménynek örülj, és ne akarj egyből a csúcson lenni. Előbb minden kis lépcsőfokot meg kell mászni.

+1   Jutalmazd meg magad! Ha végre sikerült úgy megírni azt az önéletrajzod, hogy felvennéd magadat az áhított pozícióra, akkor bizony jár az a szelet csoki a kisboltból. Arra ügyelj, hogy a jutalom azért lehetőleg ne tartson tovább, mint az elvégzendő feladat. A „csak 5 perc facebookot” még senkinek sem sikerült betartania.

Tudod, elindulni a legnehezebb. Inkább merülj el az érzésben, hogy haladsz valamerre.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here