Tündérmese a norvég uralkodói családban

Az északi népek nem a szenvedélyes életmódjukról, és romantikus kalandjaikról híresek. Vagy lehet, hogy ez csak általánosítás, puszta előítélet? Elképzelhető.

 
 

A most uralkodó V. Harald norvég király ugyanis – még koronahercegként – végzetesen beleszeretett a közrendű családból származó Sonja Haraldsenbe. Kilenc hosszú éven át titkolták kapcsolatukat, hiszen Sonja származása nem engedte volna, hogy bekerüljön a királyi családba. Harald azonban kitartott szerelme mellett, és, amikor apja, V. Olaf király nősülésre akarta bírni, közölte vele, hogy ő vagy Sonját veszi el, vagy agglegény marad.

Ez utóbbi megoldás azért lett volna drámai, mert  – mivel Harald volt az egyetlen örökös – akkor minden bizonnyal kihal a dinasztia, sőt, a norvég monarchia jövője is veszélybe került volna. Így V. Olaf engedett a nyomásnak, és a két szerelmes összeházasodhatott. A ceremóniát 1968. augusztus 29-én tartották az osloi katedrálisban.

Sonjából 1991-ben, V. Olaf halála után lett királyné. Harald és Sonja házasságából két gyermek született, Márta Lujza hercegnő, és a jelenlegi koronaherceg, Haakon, aki szintén közrendű nőt vett feleségül. Hiába, a szerelem minden akadályt legyőz.

fotó: Internet

Szerző: Kalla Tímea

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here