A se veled se nélküled kapcsolatok kémiája

A szakítások általában fájdalommal, gyásszal, az önbecsülés csorbulásával járnak. Ennek ellenére sokan újra és újra ezt a mintát követik szerelmi életükben: együtt vannak, majd szakítanak, aztán megbocsátanak, majd újra szakítanak… és a körforgásból nincs kimenekülés. Remélik ugyan, hogy ez esetben máshogy fog alakulni a kapcsolat… de tévednek. Újra és újra.

Az efféle ciklikus kapcsolatok elég gyakoriak. Hogy miért? Van valami vonzó a látszólag sem sikeres kapcsolatokban, ami visszahajszolja a feleket a másik mellé?

 
 

Nem a kapcsolat minősége az oka, hogy se veled, se nélküled kapcsolatba keveredik valaki. Azaz, nem azért újítják meg a kapcsolatot a felek, mert annyira jó volt nekik a másikkal lenni. Sőt, a ciklikus kapcsolatok az “együtt” fázisban sem harmonikusak: sokszor feszkósak, hektikusak.

Az újra és újra megbocsátó felek sokkal inkább amiatt mennek vissza egykori társukhoz, mert amikor egyedül vannak, sok közös emléket felidéznek és megszépítenek. Emiatt egy idő után logikusnak tűnik, hogy nem újat kezdenek, hanem a régit elevenítik fel.

Sokan azt hiszik, hogy a kötődési zavarban szenvedők gyakrabban lépnek bele se veled, se nélküled kapcsolatba. A kutatások szerint azonban ezt nem lehet kijelenteni:

a kötődési zavarnak és a ciklikus kapcsolatoknak nem sok köze van egymáshoz.

Az azonban lényeges, hogy a se veled, se nélküled kapcsolatban élők nagy hangsúlyt fektetnek a szexre és a szenvedélyre. Azaz, aki mindent kockára tenne egy kiegyensúlyozott szexuális kapcsolatért vagy egy izgalmas szerelmi kalandért, azzal az is gyakran előfordul, hogy ugyanazzal a személlyel újra és újra próbálja megvalósítani azt.

Vannak, akik a sors által nekik rendelt társat keresik, mások szerint pedig a sírig tartó szerelemért folyamatosan meg kell dolgozni, és olyan, hogy “igazi”, vagy “lelki társ” nem is létezik. A kutatások szerint nincs összefüggés aközött, hogy valaki hogyan tekint a szerelemre, és aközött, hogy se veled, se nélküled kapcsolatba keveredik. Azaz, sajnos azokkal is előfordul, hogy ciklikus kapcsolatba keverednek, akik a Nagy Ő-t keresik, és azokkal is, akik a halálig tartó kapcsolatépítésben hisznek.

A magánytól való félelem hajlamossá tesz arra, hogy vissza-visszatérjünk egy alapjáraton nem tökéletesen működő kapcsolatba.

fotó: Pinterest

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here