A világ legmenőbb repterei

Ha az embernek lehetősége van utazni, szeretne minél hamarabb megérkezni álmai úti céljához. Sokszor meg sem figyelik azokat a helyeket, melyeken csak átutazik: állomások, repterek, kis városkák maradnak észrevétlenek. Pedig néha érdemes elidőzni ilyen helyszíneken is: a világ tele van például csodás, izgalmas repterekkel.

 
 

A szingapúri Changi repülőtér például hat egymást követő évben nyerte el a Skytrax World Airport Award-ját, azaz a világ legszebb reptere címét. Itt békében megfér a természet és a technika vívmányai: mindegyik terminálnak saját botanikai kertje van. A stresszes utazók ázsiai stílusú kerti tavacskák mellett pihenhetik ki magukat, de akit ez egyáltalán nem hoz lázba, az bevetheti magát az ingyenes mozitermek egyikébe, megmártózhat a tetőtéri uszoda vizében, vagy az éjjel-nappal nyitva tartó gyógyfürdőben. Azt, hogy ingyenes a wifi, telefontöltő állomások vannan minden sarkon, és olcsón lehet étkezni, talán már meg sem kell említeni.

A Hong Kong Nemzetközi Repülőtér a világ egyik legforgalmasabb légikikötője. Nyolcvan éttermében a világ számos pontjának specialitását megtalálhatjuk. Itt a ráérő utasokat élőzene, a sietőseket pedig elvihető ételek várják. A hivatalos Disney üzleten kívül még rengeteg különleges bolt várja a vásárlókat, és annak sem kell stresszelnie, aki gyerekkel utazik: egy mozikomplexum és egy hatalmas játékváros is várja a lurkókat.

Dél-Koreában, az Incheon reptéren gondoltak azokra is, akiknek elege van a kényelmetlen székeken való kuporgásból, zsibbasztó alvásokból. A fáradt utasokat elsötétített részleg várja, ahol pihe-puha fotelekben szunyókálva tölthetik el a várakozás óráit. Alvás után frissítő fürdőt vehetnek az ingyenes fürdőkabinokban, ahol törölközőt, fogkefét, fogkrémet és hajszárítót is biztosítanak számukra.

A müncheni repteret a világ negyedik legjobb légikikötőjének, és Európa legjobbjának kiáltották ki, valamint öt csillagot kapott a Skytrax-től, ami ritkaságszámba megy. No, de mi különbözteti meg a müncheni repteret a többitől? Hát, a helyben megtalálható sörfőzdék. A várakozás egy dologgal biztosan röviddé és vidámabbá tehető: az ivással. Az absztinenseket elsötétített alvókabinok várják.

Aki ki akarja próbálni a világ leggyorsabb, ingyenes wi-fijét (vagy ahogy viccesen hívják, “Wow-fi”), annak el/át kell utaznia a Dubai Nemzetközi Reptérre. A szórakozni vágyók mozizhatnak, aki nyugalomra vágyik, azt pedig zen-kert várja – itt kaphat egy masszázst is, természetesen ingyen.


Külsőségekben a Samui Nemzetközi Repülőtér nagyban eltér az eddig emlegetett, csilli-villi luxus épületegyüttesektől. A nádfedeles, babmuszfalakból álló terminálokat trópusi virágokkal ékesítették. A légkondicionálás hiánya miatt a repteret a világ egyik leginkább környezetbarát légikikötőjévé nyilvánították. A check-in és a csomagok átvétele lassú folyamat, de a várakozást elviselhetőbbé teszi a hely egyedi szépsége.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here