Aszexuális – mond neked ez valamit?

Vágynak az ölelésre, a párkapcsolatra – de a szexuális együttlétre nem. Te tudod, kik azok az aszexuálisok? Esetleg ismersz is ilyet a környezetedben?

 
 

Persze mindenkinek más a libidója, de van, akinek egyszerűen nincs igénye az aktusra. Magyarán: hiányzik belőle a nemi vágy.

A dolog azért árnyaltabb annál, mint ahogy elsőre tűnik, az aszexualitásnak fokozatai vannak. A szürke-aszexualitásnak például több fokozata is létezik, van, hogy az egyén rendszertelenül, de vágyik a szexre, van, hogy csak néha pislákol a láng, de hamar elillan.

Elsőre egyszerűnek tűnhet az életük – bizonyára éldegélnek a saját kis szexmentes világukban, és tényleg 100%-ig a karrierjükre koncentrálhatnak. Valójában az aszexuális többségének van párja, sőt, családja is. Nem arról van szó ugyanis, hogy fizikailag képtelenek az együttlétre, csupán igyekeznek elkerülni azt. Mivel a téma még relatív ismeretlen, sok aszexuális magában keresi a hibát.

Szerintem egy ilyen kapcsolat őrjítő lehet. Egyik esetben az aszexuális eljátssza, hogy élvezi a szexet, és rendszeresen él nemi életet. Másik esetben, ha bevallja, hogy nem érez vágyat, azt a partner “kicsit” zokon veheti. Ebből nem ritkán egyenes út vezet egy harmadik félhez, aki boldogan szolgálatára áll a kielégítetlen félnek. Mint minden esetben, itt is az őszinteség a legjobb (és persze a legnehezebb) út. Akad olyan eset is, ahol a felek sértődés nélkül meg tudják beszélni, hogy igenis kell egy „szerető” a kapcsolatba.

Adódik a kérdés: jó, de minek kell akkor párkapcsolatban élni? Ez a legrosszabb rész – az aszexuálisok is vágynak egy társra – akinek pechükre általában nem elég a jóéjt puszi. Persze mire való az internet, ha nem erre: létezik már külön facebook-csoport aszexuális társat keresőknek, de külön bejegyzett társaság a Magyar Aszexuális közösség is.

Ne felejtsük el a jó öreg társadalmi elvárásokat sem. Szerencsére ma már eljutottunk odáig, hogy nem kell 20 évesen megházasodni és gyereket szülni – de azért van még hova fejlődni. Másrészről a fejlett nyugati országokban csak úgy ömlik a társadalomra a szex – gondolj csak egy sima leveskocka- reklámra, ahol az anyuka egy 25 éves svéd szupermodell.

Kiváltó okok terén egyelőre a tudósok is csak a sötétben tapogatóznak: még keresik az aszexualitásért felelős gént. Szóba jöhet még a prűd nevelés, a gyermekkori bántalmazás és hormonális zavarok is.

Egyébként ne higgyük azt, hogy ez a jelenség ritkaságszámba megy. Egy amerikai felmérés szerint (ami egy mélyebb, átfogó interjút jelent a megkérdezettekkel) a legtöbb ember elégedetlen a szexuális életével. Szám szerint: egy átlagos amerikai pár egy évben tízszer, esetleg még kevesebbszer él nemi életet. Nem mintha itthon sokkal jobb lenne a helyzet. Egy 2007-es felmérés szerint az átlag magyar havi hatszor szeretkezik – viszont pár évvel korábban ez a szám még 8 volt. Ráadásul minden 6. felnőtt egyáltalán nem él nemi életet.

Más jellegű kutatások is kimutatták, hogy az a szexualitás egy meg nem értett, sőt sok esetben elítélt állapot. Egy 2012-es vizsgálat szerint a heteroszexuálisok sokkal inkább elítélték azt, akiből hiányzik a nemi vágy, mint egy homoszexuálist vagy egy biszexuálist. Ha hihetünk az eredményeknek, a megkérdezett alanyok nem szívesen dolgoztak volna aszexuális munkatársakkal egy légkörben.

Oké, megszokhattuk már, hogy az átlagostól bármiben eltérő személyekre a társadalom finnyásan felhúzza az orrát. Az viszont érthetetlen, hogy miért zavar egy kívülállót annyira, ha egy ismerőséről kiderül, hogy nincsenek nagy szexuális vágyálmai.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here