Bizarr kajadobálók

Ételt kidobni bűn! – cseng a fülünkben nagyanyánk mondata, amelyet mindig akkor rikkantott el, amikor mi nem voltunk hajlandóak megenni a kenyérhéjat, vagy esetleg az utolsó két kanál lencsefőzeléket odaadtuk a kutyának.

 
 

Na, a nagyit ne engedjük Spanyolországba júniusban, mert gutaütést kap szegény! A La Rioja régióban található Haro városában ugyanis egyszerre 70 000 liter vörösbort “pazarolnak el”! Szent Péter ünnepén minden helyi és érdeklődő turista fehérbe öltözik, vizipisztolyt és vizi… ööö, vagyis borbombát vesz a kezébe, és… indulhat a támadáás! A fesztivál kétnapos, de maga a borcsata egyetlen óráig tart – ekkor viszont mindenki tocsog a helyi jellegzetes, finom vörösborban.

Az olaszokat sem kell félteni, ha ételdobálásról van szó: számos hasonló ünnepük közül a narancsháború a legismertebb. Az Ivrea Karneválon minden résztvevő narancsot hajigál a másikra – több tonna gyümölcs lesz ilyenkor az enyészeté. Aki nem akar egy citrust az arcába, annak egy speciális fejfedőt kell viselnie, hogy a csatázók felismerjék, és ne vegyék célkeresztbe.

A karácsonyi zabálásokat Coloradoban gyümölcstorta-dobáló versennyel vezetik le. Minden megengedett, még ágyúból is kilőhető a maradék ünnepi pite. Az eddigi rekorder 433 méterre tudta elhajítani az unalomig készített és fogyasztott tradicionális karácsonyi édességet.

A japánok február 3-án dobálóznak, nem is akármivel: a pörkölt szójabab dobálás arra jó szerintük, hogy elűzze a rossz szellemeket, és meghozza a szerencsét a következő évre. Az eredetileg családi hagyomány – amikor is egy idősebb családtag rémisztő maszkban állja, hogy a család többi tagja megdobálja pörkölt szójababbal – mára már közösségi élménnyé és eseménnyé nőtte ki magát.

 

Fotó: Internet

Szerző: Kalla Tímea

 

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here