Valentyina Tyereskova

’60-as évek, hidegháború: dúl az űrverseny a két nagyhatalom, az USA és Szovjetúnió közt. Az első embert az utóbbiak lőtték fel, de azért rá kellett kontrázni valamivel.

 
 

Tyereskova egy közép-oroszországi kis faluban született, tehát nem cukorból volt, valószínűleg medvét reggelizett vodkával. Szabadidejében szeretett ejtőernyőzni, így kerülhetett be azon nők sorába, akiket űrhajósnak javasoltak. Mivel repülős kiképzése nem volt, egyesek szerint férje protezsálta be az űrprogramba, aki szintén asztronauta volt.

A nagy kilövésre 1963 júniusában került sor. Tyereskova egyébként szolid 40 évig titkolta, hogy a küldetés kis híján tragédiába torkollt. 2004-ben bevallotta, hogy földet érés előtt az űrkabinba rossz parancsok voltak betáplálva, majdnem elhagyta az atmoszférát, ki tudja, hol járna azóta a világűrben. Szerencsére végül erre nem került sor.

Külön jó barátságot ápolt Jurij Gagarinnal, az első emberrel, aki járt az űrben. Természetesen a nő kiképzését is rá bízták. Egyébként azóta is ő az egyetlen nő, aki egyedül ment fel a csillagok közé, és vissza is tért. “Kintléte” egyébként mindössze 70 óráig tartott, ám ezalatt 49-szer kerülte meg a Földet.

Persze a 70 óra alatt valamikor aludni is kellett – amikor álomba szenderült, és a földi irányítóegység nem tudta elérni, kisebb pánik tört ki. Remélhetőleg legalább szépeket álmodott.

A 26 éves lány szülei egyébként már csak a hírekből értesültek lányuk űrbéli kis kiruccanásáról. Képzelheted a családi beszélgetést utána…

Tyereskova március 6-án ünnepelte 82. születésnapját. Elmondása szerint, bár tudja, hogy már benne van a korban, szívesen részt venne a közelgő Mars-misszióban is.

kép forrása: https://blog.sciencemuseum.org.uk/valentina-tereshkova-first-woman-in-space/

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here