Dr Elsie Inglis, a nő, akiről nem árt ha tudsz

Egy embert nagyon sok dologgal lehet motiválni: leginkább dicsérő szavakkal, de persze van, aki akkor válik sziklaszilárd, céltudatos hőssé, ha folyton el akarják taposni. Dr Elsie Inglis minden bizonnyal ez utóbbiak táborát gyarapította.

 
 

Az Indiában, 1864-ben született lány egészen fiatalon, szüleivel költözött Edinburgh-ba. A családfő felvilágosult szellemiségét jól mutatja, hogy már Indiában is hangoztatta a nők oktatásának fontosságát, és leányának is megadta a továbbtanulás lehetőségét – ami akkoriban hihetetlenül haladó gondolkodásra vallott. Nem csak Edinburghban, de Párizsban is lehetősége volt taníttatni lányát, aki végül az orvostudomány mellett döntött.

Elsie orvosi diplomáját 1899-ben kapta meg, akkor, amikor az orvostudományi kar a nők számára is elérhetővé vált. Harcos szüfrazsettként, képzett sebészként 1901-ben megalapította Edinburgh első szülőotthonát (melyben csak nők dolgozhattak!), és lelkesen fejlesztette a nők egészségügyi ellátását. Ezt követően számos kórházban segítette a nők egészségügyi ellátásának fejlesztését.

Az I. világháború kitörésekor már sokan tudtak róla, sőt elismerték, mégis, a világháború során vált világhírűvé. A háború szervezésével foglalkozó kormányzati iroda ugyan kerek perec elutasította a felajánlást, melyet Elsie tett – azt üzenték neki, menjen haza, és maradjon nyugton, – Elsie azonban erre képtelen volt, és az elutasítás ellenére nőkből álló egészségügyi alakulatokat képzett és küldött Franciaországba, Belgiumba, Szerbiába és Oroszországba.

Elsie Szerbiába ment a csapatával, ahol munkásságuknak köszönhetően megfékezték a tífuszt és több járványt, mely abban a régióban tombolt. 1916-ban aztán Oroszországban folytatta a munkát, de onnan végül hazaküldték, mert daganatos beteg lett. Egy nappal Angliába való hazaérkezése után, 1917. november 26-án hunyt el. Temetésén részt vett mind a brit, mind a szerb uralkodói kör. Ő volt az első nő, aki Szerbia legmagasabb kitüntetését kiérdemelte.

Churchill azt mondta róla: Inglis és az ápolónői mindig ragyogni fognak a történelemben.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here