Egyedülálló Karácsony

Ki ne ismerné a karácsonyra készülő családok paródiáját?

 
 

Csak egy kis részlet: „…Csomagoljál, tökpazarlás, akkorfőzzél, főzökpacalt, éntöbbetsemmitnemcsináloknektek, csomagolok, holacellux, papíroknál, holapapír, díszeknél, nincskarácsonyos, nebaszki, vanboldogszülinapot, nebaszki, ráíromjézuska.…”

Hm.

Ugye nem is áll ez olyan messze a valóságtól…?

fotó: Visualhunt.com

Nos mindegy is, mert a párbeszéd az utóbbi években monológgá alakult, mióta egyedül készülök a a gyerekekkel a karácsonyra. Sütés, főzés, rendrakás, takarítás, december 23-án éjszaka egyedül faállítás és díszítés (közben persze a TV-ben az elmaradhatatlan Die Hard 🙂 ), hogy aztán 24-én „elégedett mosollyal”, „kipihenten” és „kellő áhítattal” várjuk a Jézuskát.

Persze még ennek is két változata van, az egyik, amikor teljesen egyedül teszem mindezt (mert a gyerekek a szentestét megelőző pár napot az apjukkal töltik), vagy a gyerekekkel, ami így kiegészül a velük való kisebb-nagyobb hadakozásokkal is… Ismerős ugye ;)? Na jó azért ne legyek igazságtalan, sok mindenben segítenek, szaggatják a süteményt, lelkesen díszítik, pakolnak, csomagolnak, annak ellenére, hogy alig múltak 10 évesek és mindketten fiúk. De azért mégis, újra és újra rám tör az érzés, hogy ez egy újabb karácsony, társ nélkül… így, ha folytatnám a fenti versikét, csak azt mondhatnám: karácsonymármeginttársnélkülnemhiszemel…

Ezért arra jutottam, hogy ez így sehogy se jó, hiszen többnyire épp a nyugodt készülődés, az egymásra figyelés vész el ezekben a napokban (igen, igaz, részben a saját boldogtalanságom miatt). Így jött az elhatározás: VÁLTOZTATNI KELL!

Elutazunk. 

A gyerekek örülnek, és kellően izgatottak. Az utazás egyben remek karácsonyi ajándék, mivel épp ők fogalmazták meg nemrégiben, hogy sokkal jobban örülnek a közös időtöltésnek, mint bármilyen ajándéknak. (Az ajándékozás amúgy is egyre nehezebb, hiszen szinte mindent felülír a telefon, tab és hasonló kütyük iránti érdeklődés…)

A tágabb család persze vegyes érzelmekkel fogadta az elhatározást. Szállodai vacsora? Hogy lesz így családi ünnep a karácsony?

Most az gondolom, kipróbáljuk. 4 éjszakát töltünk majd egy wellness szállodában, a Szentestét is beleszámítva. A karácsonyt megelőző napokban a hotelben lesz kézműves foglalkozás, közös mozizás, karácsonyfa díszítés, egy kis wellness, séta a Balaton-parton, habos kakaó, csupa olyan dolog, amivel csak egymásra figyelhetünk (és nekem sem kell a porcicákat kergetnem közben, még a szememmel sem). Karácsonyi dekorációban és hangulatban azt hiszem nem lesz hiány. A szobát és magamat pedig majd egy kicsit kicsinosítom 😉

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here