Karácsonyi kávék fagyos reggelekre

Ha reggel, akkor kávé. Ha kávé, akkor pedig jó forró, és, ha lehet, ünnepváró módon ízesített… Íme, néhány recept a hagyományos “fekete leves” helyett:

A Caffé creolo mindent tartalmaz, amit egy igazi téli ízvilágú forró italnak tartalmaznia kell… szegfűszeg, szerecsendió, vanília… Ünnepi hangulat az ajkunkon! Hozzávalók: 100% arabica kávé, szegfűszeg, szerecsendió, vaníliamag, tejszínhab, fahéj. Ekészítés: a 100% arabica kávéból espresso-t főzünk és ízlés szerint édesítjük. Csipetnyi szegfűszeget, szerecsendiót és frissen kapart vaníliamagot teszünk hozzá. Két teáskanálnyi tejszínhabot összekeverünk egy kis kávéval és az így kapott krémet az ital tetejére töltjük. Tetejére csipetnyi fahéjat szórunk. Espresso-s csészében vaníliás keksszel szolgáljuk fel.

 
 

Hétvégén vagy munka után jól jöhet egy ír kávé, amely szintén illik a téli, bekuckózós estékhez. Hozzávalók: egy speciális, ír-kávés pohár (hőálló, talpas, füles üvegpohár, formája, öblössége leginkább egy kis söröskorsóhoz hasonlítható), 4cl ír whiskey, ízlés szerint (2-3 teáskanál) barnacukor. Elkészítés: Meggyújtjuk az italt és a cukrot folyamatosan kevergetve karamellizáljuk, vagy a kávégép gőzölőjével addig melegítjük, amíg teljesen fel nem oldjuk a cukrot. Ezután felengedjük kávéval addig a pontig, ahol a pohár íve elkezd kiszélesedni. Shakerben tejszínt habosítunk, de csak annyira, hogy még csurgatni lehessen. Ezt egy, a kávé felszínén tartott kanálra öntjük, így koronázva meg habbal az italt.

A mézeskalács kávét nagyon gyorsan el lehet készíteni, mégis egy igazi különlegességbe kortyolhat bele az, aki “ad neki egy esélyt”. Hozzávalók: presszó kávé, mézeskalács szirup, cukor, mézeskalács fűszerkeverék. Elkészítés: Főzünk egy dupla adag presszó kávét, majd felforralunk 2 dl tejet. A felforralt vagy tejhabosítóval felhabosított tejet a presszó kávéba csorgatjuk. Hozzáadunk 2 adag mézeskalács szirupot, esetleg még cukrot. A díszítéshez használhatunk pillecukrot és/vagy a karácsonyról megmaradt mézeskalács fűszerkeveréket!

(Forrás: kave-receptek.blogspot.com, kavereceptek.hu)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here