Karácsonyi “mit csináljak”

Vannak az örök karácsonyi ”klasszikusok”, amire picit mosolyogva mondjuk: ”jajmármegint”, mert évről évre újra reszketnek a betörők, a szomszéd is kitette a tavalyi műkoszorút az ajtajára, lejárjuk a lábunkat, míg végig látogatunk minden rokont még a ”Jingle Bells” is ugyanabban a hangnemben muzsikál.  Mégis szeretjük ezt az ”állandóságot”, mert már megtöltötte az előző ünnepek varázsos emléke, s átlényegült énélménnyé bennünk, amit még inkább feldob a nagyi hókiflije, a papa jó halászleve, és a barátnőm mindig puha – nem tudom mi a titka –  mézeskalács sütije.

 
 

Ebben az évben jó hosszú pihenő ígérkezik, bőven lesz időnk megemészteni a töltöttkáposztát és örülni a puha piros pulcsinak, amit már akkor imádtál, mikor még meg sem volt.

Szerencsés esetben már szeptemberben megvetted a repülőjegyed Hawai’ira, de valljuk be ez viszonylag ritka karácsonyi program manapság.

Viszont a ma, mindent kínáló virtuális világának köszönhetően egy-két kattintással remek programok közül választhatunk, ha kicsit eluntuk a bejglivel a hasamon kanapén fekvést. Ekkortájt minden s mindenki turbó fokozatra kapcsol. Válogathatunk.

A teljesség igénye nélkül…

Advent
Karácsonyi ”előkészületként” csavarogj egy kicsit valamelyik vásáros bódékkal telített budapesti téren. Szippantsd magadba a kürtős kalács édes illatát, ízleld meg a fűszeres forralt bor zamatát, ami valahogy rám olyan ajzószerként tud hatni, hogy máris kedvem lesz vásárolni egy-két porcelán angyalkát. Örömkönnyeket csal a szemembe és nyitogatja a szívemet a mindenütt csillogás és ezt még az sem tudja elrontani, hogy kesztyűben is odafagy a kezem a műanyag pohárhoz.

A jól megszokott kirakodó vásárok, gasztro kínálat, és zenés előadások mellett a Bazilikánál színesíti a programot a 3D-s fényfestés – csodálatos!!! -, a MÜPA melletti sátorban a Recirquel Újcirkusz Társulat előadása fut, a Várkert bazárban kézműves foglalkozások, gyertyagyújtás és élő betlehem várja az arra járókat.

Ha nem Diótörő, legyen Cinderella
Az Experidance társulat az üvegcipellő szívhez szóló történetét nagyszabású mesemusicallé varázsolta. Csodás látványelemek, különleges koreográfia teszi mégis újszerűvé a felnőttek számára is. (Ha csak arra gondolunk, kislányként hogy vártuk a királyfit.)
RAM Colosseum – 2018. december 28.

A pattogatott kukorica és a cola mellé
Van az a film, ami mindegy, hogy milyen csak Jason Momoa játsszon benne? Van.
Azért remélem, hogy az Aquamen történetét tekintve is olyan jó lesz, mint amilyennek a látványelemek ígérik. December 13-tól fut a mozik műsorán.
És újra itt van Jenifer Lopez, akinek minden jól áll, így az Álommeló is. Üzenet: Bárkivé is akarsz válni az lehetsz.

Karácsonyi vicces – még mindig mozi
”Dobjuk fel a baráti vacsit és tedd ki a telefonodat az asztalra”, azaz BÚÉK!
Első reakcióként: Á, nekem nincs titkolni valóm – aztán picit végig pörgettem az üzeneteimet és még én is belepirultam itt-ott.
Kíváncsi vagyok mennyire tud ennek a jó kis magyar filmnek az ötlete majd társasjátékká válni a való élet vacsora partyjain.

Kiállítás kedvelőknek
Ha kapsz még jegyet a bécsi Bruegel kiállításra, akkor csomagolj! Ha nem, akkor is, és irány a Monet tárlat.
Bécsi Művészettörténeti Múzeum Bruegel – 2019.01.13-ig
Bécsi Albertina Galéria – Monet – 2019.01.06-ig

Emlékszel még Abigélre?
A kis gimnazista lány, akit az édesapja, hogy biztonságba tudja gyermekét beadja egy szigorú intézetbe. Szabadságra vágyó lelke felforgatja a rendet, s leánytársaival együtt való lázadása fényt derít a homályos, titkokkal teli történésekre.
A filmként is feldolgozott Szabó Magda regény a fiatalabb korosztály számára is ékes példa lehet a gondtalan kamaszkorból nagyon gyorsan felnőtté válás erejének megtapasztalására.
Operett Színház  – Abigél – Musical

Igazából Karácsony
Szimfónikus koncertshow
Igazi kuriózumnak ígérkezik az a képi elemekkel, tánccal légtornász mutatványokkal tarkított egyébként mindenki számára ismerős, népszerű dallamokkal kísért koncert, amin a nagyzenekear mellett  jazz, opera énekesek és hangszeres művészek, szórakoztatják a közönséget. Gyermek és felnőtt számára egyaránt program.
ARÉNA – 2018. december 28.

Relax 1.0
Arról lehet, hogy lecsúsztunk már, hogy szobát foglaljunk valamelyik csodás wellness szállodába az ünnepekre, de Budapest sűrűn kínálja a jobbnál jobb termál fürdőket, ahova akár minden nap becsekkolhatsz egy pár órára, és egy jakuzziban a bubrékok között átpezsegtetheted a tested, majd a gőzfürdőben az év végi hajrá fáradtságát is otthagyhatod. Add meg a módját és kérj egy levendulás relaxáló masszázst, ha teheted, hogy érzékeid feléledjenek, és tested, lelked végképp kiengedjen minden zavaró rezgést magából.

Relax 2.0
Ha mégis úgy éreznéd, hogy ”végre itthon” főzz egy gyömbéres citromos teát magadnak, és vedd a le a polcról az ”ezt is szeretném elolvasni” könyv torony tetejéről az első könyvet és repülj bele a történetbe.


Bármit is választasz, a lényeg, hogy igazán megéld. Szívvel lélekkel legyél ott és abban, amit éppen csinálsz, látsz, készítesz, szeresd, akivel és ahogyan.
A Karácsony és annak igazi mivoltában való szentsége önmagában is megadja a módját.
Boldog Karácsonyt Szeretettel!

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here