Levél a lányomnak, aki anya lett

“ Te, aki szintén táplálsz, gondozol, vigyázol egy rád bízott gyöngyszemet, már tudod, hogy feladataid százszorosra nőttek, nyugtalanságod meghatványozódott, ahogy a kialvatlan éjszakák száma is. Nem beszélve a folytonos készenléti állapotról, arról, hogy már soha többé nem vagy, aki régen: egy lány, aki csak önmagáért felelős. Már a tiéd lett a legnagyobb teher, amit egy anya vihet, de ezáltal megkaptad a legnagyobb kincset is: szeretnek, és ezért nem kell tenned semmit. Szeretnek, mert vagy, mosolyogsz, mert fáradtan ücsörögsz egy szőnyegen műanyag állatkákat rakosgatva, mert mindig van erőd felkelni, nyugtatni, erőt adni. Még akkor is, ha erőd végén vagy.”

Anyák napján szeretettel minden kedves édesanyának és nagymamának: Isten éltesse őket és vigyázzon rájuk!

Drága Kislányom!

 
 

Anya lettél, ahogy millió és millió nő a világon, mégis más, mégis különleges ez az én életemben. Felfoghatatlan, hogy az a kicsinyke kislány, aki voltál, egyszerre csak eltűnt és megjelent helyette a nő, aki szintén anyává vált, ahogy én is egykoron. Soha egyetlen ember se fogja megérteni, hogy mit jelent kívül hordani a szívünk, hogy az örökös aggodalom és a szeretet már soha nem szűnik meg szívünkben attól a pillanattól kezdve, hogy elkezd bennünk élni valaki. Bár mindennapinak tűnik, testünkben növeszteni egy életet a világ legnagyobb csodája marad mindörökre. Vele lélegezni, sírni, örülni egy hányinger nélküli reggelnek, elmondhatatlanul nagy boldogság. De te ezt már pontosan tudod, ahogy azt is, hogy világra segíteni egy új lelket nem könnyű és egyszerű feladat. A nők a legbátrabb, legkitartóbb lények a világon, és elvétve akad olyan, aki ezt nem tudja. Persze vannak rossz, szívtelen anyák is, ne legyünk álszentek és naivak.

Te, aki szintén táplálsz, gondozol, vigyázol egy rád bízott gyöngyszemet, már tudod, hogy feladataid százszorosra nőttek, nyugtalanságod meghatványozódott, ahogy a kialvatlan éjszakák száma is. Nem beszélve a folytonos készenléti állapotról, arról, hogy már soha többé nem vagy, aki régen: egy lány, aki csak önmagáért felelős. Már a tiéd lett a legnagyobb teher, amit egy anya vihet, de ezáltal megkaptad a legnagyobb kincset is: szeretnek, és ezért nem kell tenned semmit. Szeretnek, mert vagy, mosolyogsz, mert fáradtan ücsörögsz egy szőnyegen műanyag állatkákat rakosgatva, mert mindig van erőd felkelni, nyugtatni, erőt adni. Még akkor is, ha erőd végén vagy.

Mindenki tudja, hogy anyának lenni csak annak tűnik egyszerű feladatnak, aki nem az. Csak az bánt, becsmérel, kritizál, aki nem élt meg hasonlókat, még akkor sem, ha ő is anya. Ne hagyd, hogy elhitessék veled, hogy nem vagy elég jó, hogy kevesebb vagy másoknál, hogy nem teszel meg mindent. A mai világban az anyaság is pózol a filmvásznon, a közösségi oldalakon, és sokan pár fényképpel önmaguk bizonytalanságát akarják felülírni. Te légy, aki vagy, adj annyit, amennyire képes vagy, és ne akarj tökéletes lenni, mert beleroppansz. Nincsenek hibátlan anyák, csak olyanok, akik gyakran fáradtak, ingerültek, vágynak a jó szóra, és hibáznak, mert ez is hozzátartozik az élethez. Ne félj ettől, akik mást mondanak, elhallgatják az igazságot.

Anya vagy, tehát kócos, tökéletlen, türelmetlen, mégis tudsz örülni, mosolyogni és ha felébredsz első gondolatod azonnal a gyereked. Kell ennél több? A legfontosabb,  amit megtehetsz a mindennapok sodrásában, ha nem görcsölsz, ha hagyod, hogy az az ember legyél, aki voltál, és szereted a gyereked, ahogy én téged szeretlek.  A többi nem számít. A jó és a rossz pillanatok gyorsan váltogatják egymást, ahogy a sírás és a nevetés is. Az élet nem csillogó,  karácsonyi kirakat, inkább csak egy ablak, amin a hűs kertre látsz, de csak akkor, ha a tűző nap vagy a sötét felhők tovább vándorolnak szelet, esőt vagy hőséget hagyva maguk után.

Kislányom! Ne akarj mást, mint jól érezni magad a bőrödben, és elhinni, hogy amit teszel, érzel, az helyén van. Más úgyse tehet az ember, legfeljebb lódít egy nagyot. Ezen a napon, ahogy máskor is, idd meg a kávéd, örülj a pillanatnak, és légy boldog, amennyire csak teheted. Vigyázz magadra, gyermekedre és annak apjára, aki mindkettőtöket óv és szeret.

Boldog Anyák napját, Kicsikém!

 

Kép forrása: Pinterest

Oktatás és nevelés területén dolgozom, de minden szabadidőmben írok. Szeretek belesni a hétköznapok függönye mögé és közben keresem az embert, a nőt a jól legyártott álarcok mögött. Néha meséket is írok, de gyakrabban novellákat, cikkeket és apró vicces történeteket.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here