Lionel Messi

1987-ben június 24-én  született Lionel Messi, az argentin labdarúgó-válogatott és a Barcelona csillaga, aki Cristiano Ronaldoval együtt ötször vihette haza az aranylabdát.

 
 

Lionel Rosarioban látta meg a napvilágot, négy gyermek közül a harmadikként, olasz és spanyol felmenőkkel. A család nagy focirajongó volt, így már egészen kis korától ennek szentelhette az idejét: sokszor rúgta a bőrt két idősebb bátyjával, illetve unokatestvéreivel – utóbbi kettőből szintén profi focista lett. Bár már négyévesen apja edzette, legnagyobb rajongója és támogatója anyai nagyanyja, Celia volt, aki kísérte őt az edzésekre és meccsekre. Amikor a nagyi meghalt, Messi épp’ 11 éves lett és nagyon megrázta a történet – az argentin szupersztár azóta is az égre mutat góljainál, jelezve, a találatokat az égi tribünön ülő nagymamának ajánlja.

Gyerekkorában növekedésihormon-problémákkal küzdött, amelynek kezelése havi 1500 dollárba került – egyes források szerint azért ment át Barcelonához, mert a klub átvállalta a gyógyítás költségeit, de egy biztos, 13 évesen már a katalán fociakadémián edzhetett.

14 évesen tagja volt az ottani ifjúsági csapatnak, a Baby Dream Team-nek, ahol már első idényében 30 meccsen 36 találatot szerzett. Gólszerzési igyekezete amúgy is komoly alapokon nyugvott, hiszen legnagyobb idolja a brazil Ronaldo volt, aki Lionel szavai szerint “a legjobb csatár, akit valaha láttam.”

2003-ban mutatkozhatott be a Barcelona felnőtt csapatában a Porto ellen, a 75. ercben cserélték be – első gólját pedig 17 évesen szerezte. Aztán persze állandó tagja lett a csapatnak, majd vezéregyénisége, később kiemelkedő zsenije a többi labdazsonglőr között is: a Barcelonával négyszeres Bajnokok Ligája-győztes, tízszeres spanyol bajnok, hatszoros Spanyol Kupa-győztes és tizenötszörös gólkirály a spanyol bajnokságban, kupában és a klub nemzetközi megmérettetésein.

Bár már tősgyökeres barcelonainak mondható, katalánul mégsem beszél tökéletesen: folyékonyan állítólag csak akkor, ha kicsit spicces, de lehet, hogy ezt is csak a rossz nyelvek terjesztik.

Szabadidejét is sokszor játékkal tölti, nagy PlayStation-fan, órákig képes múlatni az időt a controllert a kezében tartva, persze azért van dolog, amellyel el lehet csábítani a képernyő elől. Például kedvenc ételével, a Milanesa Napolitanaval: ez egy steakfajta, sonkával, sajttal, paradicsomszósszal és fűszerekkel tálalva.

Feleségével és három gyermekével igyekszik minél több időt tölteni, hiszen nagyon fontos számára a család. A familíáért a bőrét is vásárra vitte: anyja, gyermekei és felesége portéját vagy nevét magára tetováltatta – hitét pedig szintén így vallja meg: jobb vállán található Jézus töviskoronával, könyökét pedig a Santa Maria del Pi gyönyörű rózsaablaka virágozza fel.

2004-től támogatja a UNICEF-et, 2010-től pedig a szervezet jószolgálati nagykövete, ahol többek között a hátrányos helyzetű, beteg és szegény gyerekek oktatásáért és jobb életkörülményeiért kampányol. Sőt, megalapította a Leo Messi Foundationt, ahol a gyerekek egészségügyi ellátását, nevelését és sporthoz való lehetőségeiket igyekszik biztosítani. Egy interjújában azt mondta:

“Az, hogy némileg híres vagyok, megadja nekem azt a lehetőséget, hogy segítsek olyanoknak, akiknek tényleg szükségük van erre – különösképpen a gyerekeknek.”

Állítólag híresen utál telefonálni, csak akkor veszi fel a telefont, ha nagyon sürgős, legyen inkább SMS vagy WhatsApp. Így mi sem csörgetünk feleslegesen, csak innen a távolból üzenjük: a Jóisten éltessen!

Fotó: Internet

 

 

 

 

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here