Mentsd meg vagy menekülj!

Menni vagy maradni? Megmenteni vagy menekülni? Egy kapcsolat folytatását vagy egy szakítást általában nem hirtelen dönt el az ember… Íme néhány tipp, ami segíthet!

Vedd le a rózsaszín szemüveget, és válaszolj őszintén: látsz esélyt arra, hogy ez a kapcsolat működni fog? Nem egy hónap múlva, hanem akár egy év múlva…?

 
 

Ha ez nem elég, írj egy pro/kontra listát! Mi az, ai jó vele, és mi az, ami elviselhetetlen? Vizuális tipus vagy? Olykor csak így, papírra vetve derül ki, hogy mennyi minden szól a kapcsolat ellen, és milyen kevés mellette (vagy pont fordítva)!

Ha eleget nézegetted a listát, próbálj meg “súlyozni”: ha öt jó és egy rossz dolog van a listán, de az az egy sokkal rosszabb, mint a jók, akkor azt nem szabad figyelmen kívül hagyni…

Adj magadnak egy konkrét határidőt, amikor mindenképpen beszélsz vele: addig agyalhatsz, mérlegelhetsz, de addigra döntést kell hoznod. Ez lehet egy hét, egy hónap, teljesen mindegy: a lényeg, hogy a konkrét határidő közeledtével érezni fogod a belső sürgetést a döntés meghozatalára!

Írj le öt olyan tulajdonságot, ami miatt annak idején beleszerettél! Még mindig olyan kedves, empatikus, szorgalmas, erős, mint amikor megismerted? Lehet, hogy mégis ő az igazi, csak hagytad, hogy az anyukád, a barátnőd vagy a haverjaid telebeszéljék a fejed azzal, hogy “te többet érdemelsz”?

Ha úgy döntesz, szakítasz vele, vedd végig, te milyen mondatokat, szavakat tudnál elviselni? És mi az, ami éveken át fájó sebeket ütne a szíveden? 

A szakítást kezdd valami pozitív dologgal: “Sok szép emlék köt össze veled.” “Rengeteget nevettünk együtt.” Aztán tárd fel a problémát: “De aztán valami megváltozott közöttünk.” Majd mindenképpen mondd el, neked most mire van szükséged (költözésre, gyerekre, több/kevesebb munkára, együtt töltött időre, vagy a szomszéd Mikire). 

Hagyd, hogy megeméssze a szakítós mondatokat, hallgasd meg, adj neki időt a könnyekre, reakciókra… értsd meg, ha dühös, csalódott vagy bántó – és maradj higgadt, bármit is tesz. (Ha lendül a keze vagy csillan a bicskája, akkor azért szaladj ki a lakásból…)

Ha úgy döntöttél, megjavítanád a kapcsolatotokat, akkor is ugyanezt csináld végig: légy őszinte, de ne bántó, és kérdezd meg a véleményét a kapcsolatotokról (és hallgasd is végig)!

Te ismered őt: tudnod kell, hogy egy hosszú búcsúra van-e szüksége ahhoz, hogy le tudja zárni a közös múltat, vagy egy “mindent felégető”, gyors szakítást lenne-e egyszerűbb megemésztenie? Tégy úgy, hogy neki könnyebb legyen.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here