Meryl Streep

Ma 70 éves Meryl Streep amerikai színésznő, Oscar-rekorder, aki 21 nominációból háromszor vitte haza az aranyszobrocskát, nyolc alkalommal pedig a Golden Globe-ot, amelyre 31-szer jelölték.

 
 

New Jersey-ben született reklámszínész anyától és gyógyszerész apától –  és bár két testvére is a színészetet választotta, Meryl számára ez nem volt mindig egyértelmű.

Bár tehetsége már igen korán megmutatkozott és később a Yale dráma szakát is elvégezte, sokáig gondolkodott, hogy azok a deszkák vajon tényleg a világot jelentik-e számára. 12 éves korában még operaénekesnek készült, de négy év után elege lett az áriázásból: és így volt sokáig a színészettel is. Hogy tanulmányait finanszírozni tudja, pincérkedett és írógépelt, ez pedig az iskolapad, a próbák és előadások mellett túlhajszoltsághoz és fekélyhez vezetett. Ekkor eldöntötte, inkább jogász lesz, így be is adta jelentkezését az iskolába. A megbeszélt reggeli interjún viszont nem jelent meg, mert átaludta az ébresztő csörgését – ő viszont égi jelnek vette, hogy az óra mutatói más irányba vezetik és visszatért a színészethez.

Az egyetem elvégzése után színházakban (Connecticut, New York) játszott és bár nagy hatást tett  rá Robert de Niro a Taxisofőrben, de nem érzett késztetést a mozi iránt. Főleg, miután elment a King kong meghallgatására, és a talján producer anyanyelvén szólt oda a fiának: “Ez nagyon ronda. Miért hoztad ide?” Meryl válaszolt is azonnal olaszul: “Nagyon sajnálom, hogy nem vagyok olyan szép, mint kellene – de ennyi, ez van.”

Így visszatért a Broadwayre, ahol Arthur Miller-, Csehov- és Brecht-drámákban játszott meglehetősen nagy sikerrel és elismerésekkel. Majd mégiscsak visszatért a vászonra: az első filmszerepe Jane Fondával volt a Julia-ban, ahol megintcsak kényelmetlenül érezte magát a rossz paróka és a filmbéli editálások miatt, de Fondára nagy hatást tett Streep színészi játéka és nagy jövőt jósolt neki.

Így volt ezzel Robert de Niro is, aki a Cseresznyéskertben látta Merylt a színpadon és ragaszkodott hozzá, ő legyen a partnere a Szarvasvadászban – így jelölték legjobb női epizódszereplőként első Oscar-díjára.

Aztán jött a többi mozi, a Kramer kontra Kramerért pedig megkapta első aranyszobrocskáját. Amelyet a nagy örömmámorban ugyan a toalettben felejtett a díjátadót követően – de szerencsére egy becsületes megtaláló visszajuttatta jogos tulajdonosának, így az most is régi fényében csillog Meryl vitrinjében.

Három év múlva újabb Oscar legjobb női főszereplőként a Sophie választásában, és rengeteg jelölés és elismerés, a harmadik akadémiai díj pedig 2012-ben jött a Vaslady-ért. De említhetjük sok remekbe szabott alakítás és karakter között a 101 kiskutyát, a Silkwood-ot, a Szív hídjait, az Órákat, a Marvin szobáját, a Julie és Julia-t vagy akár a Mamma mia-t.

S hogy minek köszönhető ez a bámulatos karrier?

Többek között fotografikus memóriájának segítségével elképesztően gyorsan és hatékonyan tanulja a szövegeket, emellett pedig híres arról is, hogy képes bármilyen akcentust mímelni, legyen az ausztrál, angol, dán, olasz vagy éppen bronxi.

Magánéletében mindig kerülte a feltűnést vagy a botrányokat – pedig egy korai tragédia árnyékolta be pályáját: John Cazale színész párjával (akivel a Szarvasvadászban játszott együtt) eljegyezték egymást, de a férfi pár év múlva elhunyt tüdőrákban.

Majd hozzáment Don Gummer szobrászművészhez, akivel négy gyermekük született.

Meryl számos jótékonysági munkát vállal, főleg a környezetvédelemmel kapcsolatban és a nők védelmében a diszkrimináció és az erőszak ellen.

Bár rendszeresen adakozik komoly összegekkel, van, ami örök darab nála: “Az ördög Pradat visel” ikonikus napszemüvegét például újra felöltötte a “Mamma mia” egyik jelenetében, és volt, hogy a Szüfrazsettben egy 30 évvel ezelőtti cipőt húzott fel, azt, amit még a Távol Afrikában c. filmben viselt.

Egyik interjújában elmondta, nem tart az öregedéstől:

“Azt gondolom, a szeretettel való kapcsolatom nem változik azzal, hogy idősödöm. Még mindig tudom, hogy szükségem van rá, és arra is, hogy szeretetet adjak.”

Meryl Streep, köszönjük az ajándékokat és sok hasonlót kívánunk mi is 70-ik születésnapod alkalmából.

Fotó: Internet

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here