Műanyagmentes fesztiválozás – Lehetséges?

A fesztiválszezon végérvényesen elindult, ezzel egyidőben pedig egy nagyszerű kezdeményezés is felütötte a fejét, talán nem véletlenül pont most.

 
 

A műanyag felhalmozása és annak káros hatásai globális szinten sajnálatos módon csak nemrég kezdte igazán felkelteni az emberek érdeklődését. Mintha eddig mélyálomban lettünk volna, most pedig hirtelen felébredve, döbbenten vesszük észre, hogy mi lett a bolygónkkal. A probléma hatalmas, és természetesen nem lehet azonnal megoldani, ám ha fontos nekünk a környezetünk, és gondolunk az utánunk jövő generációkra is, akkor érdemes elkezdenünk tudatosabban élni. A nyár tökéletes alkalom arra, hogy kipróbáljuk a “zöld életet”.

Környezettudatos fesztivál-kisokos

Az új élet a fesztiválok idején igazi kihívás, ám ha belegondolunk abba, hogy ezeken az eseményeken mennyi műanyag halmozódik fel, akkor talán megértjük, hogy miért pont most. De mit tehetünk, ha fesztiválozni készülünk, de közben szeretnénk megóvni a környezetünket is?

Ivás kérdés
Ha az ember szórakozik egy fesztiválon, akkor szinte biztos, hogy műanyag palackból vagy műanyag poharakból fog inni napokig, amiknek a legnagyobb százaléka a kukákban, vagy a földön végzik. Ennek elkerülésének érdekében ha tehetjük, akkor érdemes re-poharat használni. És hogy mi is az az úgynevezett re-pohár? Ez évtől szerencsére szinte az összes fesztiválon igénybe vehetőek, aminek a lényege, hogy ezt a poharat csupán egyszer kell megvásárolnunk, onnantól kezdve pedig nem kell újat kérnünk, így ebbe töltethetjük újra és újra a rozéfröccsöt. De persze van más, alternatív lehetőség is a környezettudatos ivásra, amiről mi magunk gondoskodhatunk. A kiválasztott fesztiválra vigyünk magunkkal egy üveg palackot, amit bármikor újratölthetünk, így nem kell egy használat után eldobnunk, vagy újat vennünk.

Világításmentesen
Biztos, hogy már mindannyian találkoztunk a fesztiválokon azokkal a bizonyos világító karkötőkkel, amelyek igen feltűnőek és szórakoztatóak, de gondoljunk csak bele; ha a rendezvénynek vége, akkor hol köt ki ez a több száz/ezer karkötő? Valószínűleg a kukákban, vagy leginkább a földön. A szettünket anélkül is fel tudjuk dobni, hogy ezeket a műanyag kiegészítőket beszereznénk; kísérletezhetünk merészebb sminkekkel és feltübőbb frizurákkal is. A lényeg, hogy engedjük szabadjára a fantáziánkat, és mindezt tegyük úgy, hogy közben nem használunk műanyagot.

Összességében természetesen érezhetjük önfeledten magunkat az összes nyári fesztiválon, de ha csak egy picit is jobban odafigyelünk a tudatosságra, akkor már sokat tettünk a bolygónkért.

Fotó: Internet

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here