Pszichológus válaszol- „Halálfélelem-szerű érzés kerülget, amitől nagyon megijedek…”

Kedves Dorka!

 
 

Viktória vagyok, 28 éves. Egy olyan probléma miatt írok, ami mostanában elkezdett nagyon elhatalmasodni felettem. Az elmúlt hónapokban egyre gyakrabban jelentkezik nálam erős szorongás, ennek viszont a pontos okát magam sem tudom megmondani. Enyhe zsibbadó érzés jelentkezik a lábamban és a kezemben, néha még enyhe légszomjam is van, ilyenkor halálfélelem-szerű érzés kerülget, amitől nagyon megijedek. Ezek a dolgok általában munka közben jelentkeznek, ami kifejezetten hátráltató, hiszen egy forgalmas divatüzletben dolgozom eladóként. Félek attól, hogy ezek az érzések megismétlődnek, nem tudom mit tehetnék, nem szeretnék folyamatosan amiatt stresszelni, hogy mikor fogom újra olyan rosszul érezni magam. Mit tehetnék, kihez fordulhatnék ezzel a problémával?

 

Kedves Viktória!

Az erőteljes, látszólag ok nélküli szorongás, a zsibbadásérzés, a légszomj, a halálfélelem, s az, hogy ezek a tünetek forgalmas közegben merülnek fel, mind a pánikzavar irányába mutatnak. A pánik tulajdonképpen egy válaszreakció, amit a testünk produkál, ezért is érezheti azt, hogy nincsen kontrollja a testi történései felett. Ez tovább fokozza a szorongás érzését. Ezek a tünetek valóban nagyon ijesztőek. A megtapasztalt testi változások és az ezek miatt érzett tehetetlenség-érzés azért veszélyes, mert magában rejti annak a lehetőségét, hogy egyre kevésbé mozduljon ki otthonról, elhatalmasodjon a félelem. Ahogy leírta, úgy látom, hogy már elkezdte előre vetíteni a következő rohamot, elkezdett előre félni tőle Azt javaslom, hogy mindenképpen keressen fel egy szakembert, akivel részletesen körüljárják a problémát. A pánikzavar kezelhető betegség, nem kell, hogy félelemben éljen. Az akut tünetek enyhítése érdekében a gyógyszerszedés kezdetben nagy segítség. Hosszú távon azonban a kiváltó okok megszüntetése kell hogy legyen a cél. Ehhez a legjobb eszköz a pszichoterápia, amely segít feltárni azokat a személyiségen belüli jellemzőket, melyek elősegítik a pániktünetek felszínre törését. Lehet ez valamilyen helytelen megküzdési technika, szociális kapcsolatokban keresendő jellemző, gyermekkorból hozott sémák, belső munkamodellek.

Ne féljen a betegségtől, s mindenképpen tudja: Nincs egyedül ezzel! Az interneten több olyan csoport is van, ahol meg tudja osztani a tapasztalatait, s másoktól is erőt tud meríteni. A pánikbetegség leküzdhető, Ön pedig képes lehet felszabadult, szorongásmentes életet élni!

Üdvözlettel:

Kajos Dorka

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here