Segíts másokon! Egy fillérbe sem kerül és nagyon jó érzés!

Nem tudnék afféle Terézanya-életet élni, és minden cselekedetemmel az emberiség javát szolgálni. Azt hiszem, erre születni kell. De ez a mai önző, nemtörődöm hozzáállás sem normális.

 
 

Hiába tudod, hogy adni jó, valahogy sosem élsz a lehetőséggel. Szívesen adnál pénzt a hajléktalannak, utalnál a facebookon hirdetésben megjelent nehéz sorsú családnak, mégsem lépsz a tettek mezejére.

Pedig az adakozás sok esetben még csak különösebb megerőltetést sem kíván – és nem is kell milliókkal támogatnod semmilyen szervezetet. Rengeteg egyszerű módja van a segítségnyújtásnak, amiről előszeretettel megfeledkezünk.

Használt ruhák leadása

A legközelebbi gyűjtőkonténer sokszor nincs messzebb 500 méternél. Ezzel ráadásul a környezetedet is kíméled, és a lelkiismereted is megnyugszik. Egyébként célszerű az aktuális vagy a következő évszakhoz passzoló ruhadarabokat leadni, egy szervezet sem szívesen tárolja áprilistól decemberig a télikabátokat.
Költség: 0 Ft
Idő: 10 perc, esetleg annyi sem, ha épp útba esik

Adód 1%-a

Heim Pál Gyermekkórház, Baptista szeretetszolgálat, soroljam? Nagyon kár lenne azért az 1%-ért, ha veszni hagynád. Legalább is ha az én 1%-omból már több gyereknek jut naponta meleg étel vagy orvosi műszer, már megérte. És igen, tudom, hogy a pénz nem biztos, hogy a megfelelő helyre jut, lehet, hogy az alapítvány elnökének lesz egy szép autója – de ezzel sajnos számolni kell. A látszat kedvéért biztos, hogy az összeg egy részét tényleg a rászorulókra kell fordítaniuk, és nem lehet abból kiindulni, hogy mindenki csaló.

Költség: 0 Ft
Idő: 5 perc, amíg nyilatkozol adód 1%-áról.

Véradás

Naponta 1800 véradót kell toborozni a Magyar Vöröskeresztnek, hogy elegendő mennyiségű vér álljon rendelkezésükre műtétek és egyéb orvosi beavatkozások során. Évente egyszer igazán nem nagy dolog elmenni vért adni. Persze ki nem fél a tűtől, de gondolj csak bele, egyetlen alkalommal már megmentetted valaki életét. Szerintem megéri.

Költség: 0 Ft
Idő: kb 2 óra, háztól házig a legközelebbi véradó ponttal számolva

Facebook-csoportok

Létezik egy 126 ezer tagot számláló facebook csoport, mely az „ingyen elvihető dolgok” névre hallgat. És tényleg ingyenes, nincs jelképes összeg, sem csere, semmi. Ha égető szükséged van valamire, jó eséllyel megkapod, 126 ezer tagból valaki csak tud segíteni. Cserébe persze nem árt néha adni is, ráadásul így könnyebben megszabadulsz felesleges cuccaidtól, ha messze még a lomtalanítás. Ha viszont még egy ágyad sincs otthon, ahová ledőlhetnél, csak be kell lépned az ingyen elvihető bútorok csoportjába.

Költség: 0 Ft
Idő: kb. 15 perc, amíg elviszik tőled a nagyi megunt éjjeliszekrényét

Ezen felül még önkénteskedhetsz is, de tudom, eben az önző világban az már csak a legelvetemültebbeknek való. Mindazonáltal a segítségnyújtás tényleg nem kell, hogy valami nagy dolog legyen: néha az is elég, ha szólsz pár jó szót a magányos szomszédodnak, akit csak ritkán látogatnak meg a külföldre kiköltözött gyerekei. Tudod, csak olyat tegyél, ami neked is jólesne…

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here