Tévézel? Tudod kinek köszönheted?

A Pozsonyban és Budapesten végzett fizikus, villamosmérnök és feltaláló, Tihanyi Kálmán egy apa nélküli, kilencgyermekes zsidó családban nevelkedett. Nem éppen ideális körülmények, ugye? De a korszakalkotó zseni számára nem létezett legyőzhetetlen akadály… A fiú amellett, hogy anyagilag segítette özvegy édesanyját, szorgalmasan tanult: még nem volt 18 éves, amikor szabadalmát – amely az utcai világítás központi, vezeték nélküli kapcsolását oldotta meg – egy bécsi cég megvásárolta.

 
 

Tihanyi az I. világháborúban rádiómérnökként szolgált Pulában, majd visszatérve Budapestre elvégezte a Műszaki Egyetemet. Ekkor már foglalkoztatta a televíziózás kérdése, 1925-ben cikket írt a “távolbalátásról”, 1926-ban pedig benyújtotta a radioszkóp szabadalmát, amely tulajdonképpen egy képfelvevő és képmegjelenítő eszköz volt. Elmélete, a töltéstárolás mindmáig a televíziózás alapját képezi.

Nem csak ő volt az egyetlen, aki a televíziózás elméletét akarta gyakorlatba ültetni: vetélytársa, az Amerikában munkálkodó, de orosz származású Zworykin évek óta nem tudta megoldani azt a problémát, ami Tihanyinak sikerült. Mivel azonban Tihanyi anyagi gondokkal, a történelem kedvezőtlen fordulataival küzdött, a nagy cégek támogatását élvező Zworykin gátlástalanul felhasználta a magyar lángelme találmányát. Tihanyi hiába mutatott rá több cikkben, hogy Zworykinék kisajátították az ő elméletét, kitört a II. világháború, ezzel pedig meghiúsult az ügy bíróság elé vitele, és Zworykint kiáltották ki a televíziózás atyjának.

Tihanyi 1939-ben jelentette be teljesen lapos, valójában egy igen korai plazmatelevíziónak tekinthető televízióját, amely a leírás szerint keretbe foglalva akár falra is akasztható, ennek a gyártását a háború utáni Magyarországon tervezte beindítani.

Erre azonban már nem került sor. A háború után számtalan “kisebb” ötleten dolgozott, (például az aranycentrifugán, amely gépesítette volna az aranyszemcsék kinyerését a folyókból, homokból, vulkáni hamuból), de a feszített tempót nem bírta tovább. Tihanyi Kálmán 1947 februárjában, alig 50 évesen, szívrohamban elhunyt.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here