Tina Turner

1939 november 26.-án Tennessee egy kis városában Nutbush-ban, született egy színesbőrű kislány, Anna Mae Bullock. A család szerény körülmények között élt, az édesanya ipari munkás volt, az édesapa segédlelkész. Miután szüleik elváltak, Anna Mae nővérével Alline-el a nagymamához került, és így a nagymama volt az, aki tovább nevelte a lányokat és akitől számíthattak bármi fajta segítségre. Miután a nagymama meghalt, Anna Mae testvére után utazott St. Louise-ba. Suliba járt, élte a fiatal lányok életét, és mivel nővére szeretett szórakozni járni, így gyakran el is kísérte az éjszakai bárok világába az akkor tizennyolc éves lány. Egy éjszakai mulatóban aztán felfigyelt egy zenekarra, akiknek játéka és stílusa magával ragadta, nem utolsó sorban persze az énekes is, Ike Tuner, aki akkor még nős volt. Anna Mae folyamatosan bombázta az énekest kérésével, hogy vegye fel a zenekarba, amit először Ike nem tartott jó ötletnek, de mivel a fiatal lány „levakarhatatlan” volt, így végül beadta a derekát.

 
 

 

Nem tudta akkor még Anna Mae, hogy karrierje meghatározó kezdőlökését kapja ezzel, ellenben magánéletének egyik legnagyobb tragédiáját is.
A kis Anna Mae tehetségével hamar kitűnt, olyannyira, hogy „Little Ann” néven már egy revüműsor sztárja volt Ike szárnyi alatt. Természetesen a szakmai kapcsolat nem sokáig maradt a hivatalos keretek között, hamar gyengéd szálak szövődtek Anna Mae és Ike között.
Aztán a sors keze, ahogy mindig is váratlan helyzetek mögé bújva lehetőséget kínál az arra érdemesnek, egy dal rögzítésének felvételén a megbeszélt énekes nem jelent meg, ellenben Anna Mae kéznél volt, így Ő énekelte fel a Fool in Love c. slágert, ami óriási siker lett. Ike élvezte a sikert, és valószínűleg tudta, hogy most már nem engedheti el az arany pacsirtáját, így egy névmódosítást eszközölve megszületett Tina Turner. És hogy bebiztosítsa magát, 1962-ben feleségül is vette Mexikóban.

A szekér futott, népszerűek voltak, mint Ike & Tina Turner Revü, és egyre világosabbá vált Tina hihetetlen dinamizmusa és tehetsége a színpadon. Lassan önálló énekessé vált, elkülönült és kitűnt a zenésztársaitól és férjétől.
Aztán Ike drog függősége kezdte beárnyékolni a zenekar, de leginkább a felesége életét és a karrierjét. Féltékenysége feleségét, váratlan dühkitörései a zenekart cincálták, és mivel Ike volt a banda menedzsere is, így kezdtek a dolgok szétcsúszni. Hatalomvágya miatt nem volt hajlandó kiadni a kezéből a zenekar irányítását, egyre jobban csúsztak lefele a listákon és a népszerűségi mutatókon. A pénzük is fogyott, hiszen a lemondott koncertek, és a rengeteg drog vitte a pénzt.
Aztán egy fellépésre utaztak, amikor a házaspár annyira összeveszett, hogy Ike a felismerhetetlenségig összeverte Tinát, aki miután a férje elaludt a szállodai szobában, összesen 36 centtel a zsebében megszökött erőszakos férjétől és soha nem tért vissza hozzá. Erről a tizenhat évnyi pokolról egy önéletrajzi könyv és egy film is készült. Tina hónapokig bujkált a barátoknál, és próbálta összeszedni darabkáira hullott életét. És mint tudjuk, rengeteg munkával és kitartással oda küzdötte fel magát, ahova nagyon kevesen érnek fel.
Képtelenség felsorolni a sikerdalait, vagy albumait.  Tizenkétszeres Garammy-díjas és többszörös Golden Globe díjas énekesnő, több filmben is szerepelt, és megszámlálhatatlan mennyiségű koncertet adott. Elképzelhetetlen küzdés és talpon maradása miatt az  élő legendák egyike. 73 évesen (!) Vouge címlaplány lett, és elképesztő sikere volt. 2013-ban feleségül ment Ervin Bach-hoz, és Svájcban telepedett le, ahol az állampolgárságot is felvette, és az amerikait el is hagyta. Buddhista életszemlélete, mai napig kirobbanó dinamizmusa, és nyugodt házassága remélem, hogy még nagyon sokáig köztünk és leginkább a színpadon tartja.

Nagyon Boldog Születésnapot Tina Turner!

Ezt a cikket is ajánljuk Neked: Sophia Loren

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here