Tündér Lala- Színház ajánló

Október 27-én a Pesti Magyar Színházban mutatják be Szabó Magda: Tündér Lala című zenés mesejátékát.  Egressy Zoltán színpadi átiratát Halasi Dániel rendezi. Íriszt Horváth Anna játsza, Lala szerepében Sirkó Esztert láthatjuk, Amalfi kapitányt Juhász Levente formálja meg.

 
 

Aterpater a rút külsejű varázsló, feltett szándéka, hogy Írisz királynőtől átvegye Tündérország irányítását. Kegyetlen ármánykodásba kezd, és megzsarolja a királynőt: ha nem megy hozzá feleségül, olyan titkot árul el a csintalan fiáról a tíz éves Tündér Laláról, hogy – ahogy a törvényeik tartják – nem találkozhat vele soha többé.

Mi lehet a titka Tündér Lalának, ami miatt száműzik Tündérországból? Mi lesz az igaz szerelemmel, amit Írisz királynő érez Amalfi kapitány iránt? Vajon tényleg olyan érdekesek és jók az emberek, ahogy Lala látja őket? Ezernyi kérdésre kapunk választ, ha elmegyünk és megnézzük az előadást. A MyMirror Magazin a darab fotóspróbáján járt.

Gigi szerepében Döbrösi Laura   Fotó: Lengyel Letícia Klára – MyMirror Magazin

 

A rendező klasszikus darabhoz nyúlt, hiszen Szabó Magda 1965-ben kiadott meseregénye nagy népszerűségnek örvend a mai napig. Sokféle feldolgozása volt már, hangjáték, tévéfilm, de a színpadra vitt verziót is érdemes megnézni.

Az élmény intenzív, mind a szülők, mind a gyermekek részére. Igazi zenés darab, a prózát dalbetétek szakítják meg, Monori András fülbemászó dallamokat írt, a koreográfiáért Gyenes Ildikó felelt. A színpadi látvány színes, a jelmezeket Libor Katalin álmodta színpadra. Kicsit olyan érzésünk van, mintha Alice csodaországának szomszédságában járnánk, a finoman eltúlzott külsőségek, a nyüzsgő, pörgő tánckar, megfelelő tempóval szolgál ahhoz, hogy a kiskorú nézők figyelmét folyamatosan fenntartsa. Hangsúlyt helyez a rendező a vizualitásra, a gyerekek számára is egyértelművé teszi a külsőségek segítségével, hogy eligazodjanak, és különbséget tegyenek a jó és a gonosz között.

Csoportkép   Fotó: Lengyel Letícia Klára – MyMirror Magazin

 

Lala figuráját megformáló Sirkó Eszter energikus játéka garantálja, hogy a gyerekek figyelme egy pillanatra se lankadjon, és ugyanez igaz a darab többi szereplőjére is. Nem osztott a rendező kevésbé fontos szerepet a tánckarnak sem, hiszen az ő jelenlétük a színpadon elengedhetetlen, betöltik, a jelenetek között hidat építenek, a berendezést mozgatják anélkül, hogy kizökkentenék a nézőt a játék élvezetéből.

Összefoglalva: ez a darab kitűnő szórakozás felnőttnek és gyermeknek egyaránt, a felnőttek értik Szabó Magda üzeneteit, a gyerekeket pedig elvarázsolja Tündérország világa.

Írisz – Horváth Anna, Amalfi – Juhász Levente    Fotó: Lengyel Letícia Klára – MyMirror Magazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here