Ültess fát! Ma

Műanyag helyett használj üveg edényeket, a lebonthatatlan helyett természeteset és moshatót… de ami a legfontosabb: vásárolj és használj mindenből keveset, ne halmozz, ne habzsolj – hagyj az utódaidnak is. Ilyen és ehhez hasonló dolgokat hangoztat most mindenki, aki csatlakozott a műanyagmentes júliushoz. És persze: zöldíts, ültess fákat. Ezzel biztosítva a levegő tisztaságát, a talaj jó minőségét, a kellemes klímát, a zajok csökkenését… mert a fa: sokoldalú kincs. A kutatók utána is jártak, milyen mértékben kellene növelni a világ erdőinek számát ahhoz, hogy a levegőbe és talajba juttatott mérgektől megszabadítsanak minket.

 
 

Műholdas felvételekkel térképezték fel a Földet, ezek alapján állapították meg a beültethető területek nagyságát.

Ha figyelmen kívül hagyjuk a városokat és a mezőgazdaságba bevont területeket, a Földön 1,7 hektárnyi “szabad” terület (ez Kína és az USA területe együttvéve) áll rendelkezésre új fák ültetéséhez.

A “beruházás” az összes felmerülő levegőtisztító megoldásnál olcsóbb lenne: mintegy 300 milliárd dollárból meg lehetne oldani a projektet – bár kérdés, hogy ezt ki állná.

A “megtérülése” azonban hosszútávú: a fák teljes “kapacitásukat” csupán ötven év múlva érik el.

Az sem mindegy, milyen fával ültetnék “tele” a Földet: a mostanában divatos tűlevelű fák csak rontanak a helyzeten – a lombos fák a legjobbak a szennyezett levegő megtisztítására.

Bonyolítja a helyzetet, hogy figyelembe kell venni az ország, sőt a tájegység adottságait a legmegfelelőbb fafajta kiválasztásához – a monokultúra ugyanis szintén kerülendő jelenség környezeti szempontból.

Nagy projekt, sok pénz, mozgósítandó emberek tömege… a szakemberek mégsem tartják reménytelennek a megvalósulását. Hogy mit tehetünk mi? Ültessünk legalább egy fát!

Szerző: Kalla Tímea

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here