Vajon léteztek-e óriások?

“1931 februárjában és júniusában nagy csontvázakat találtak a Humboldt tó mélyén a Nevadai Lovelock közelében. A két talált csontváz közül az első 8 és fél láb (2.5m) magas volt, és úgy tűnt, mintha gumiborítású anyagba csomagolták volna az egyiptomi módszerhez hasonlóan. A második csontváz majdnem 10 láb (3m) hosszú volt.”

Ha óriásokra gondolunk, akkor legtöbbször a mesék és mondák hatalmas teremtményei jutnak az eszünkbe, és úgy képzeljük el, hogy valóban mérföldeket tudtak lépni, nem beszélve arról, hogy emberevők is voltak. Képzeletünkben az óriás nem barátságos, és az emberekkel ritkán ápol jó viszonyt.

„Történt pedig, hogy amikor az emberek kezdtek elszaporodni a földön, és leányaik születtek, látták az istenfiak, hogy szépek az emberek leányai, ezért feleségül vették közülük mindazokat, akiket kiszemeltek maguknak…. Abban az időben, amikor az istenfiak bementek az emberek leányaihoz, és azok gyermekeket szültek nekik – sőt még azután is –, óriások éltek a földön. Ők azok a hatalmasok, akik ősidőktől fogva hírnevesek voltak.”

 
 

Mózes könyvében ez áll az óriásokról, tehát a Biblia se zárkózik el attól, hogy valaha éltek különösen nagytermetű lények. Hogy embereknek nevezhetjük-e őket, vitatott, bár nem hétköznapi méretekkel rendelkező uralkodókról régen is szóltak a történetek. A ma embere azt hiszi, hogy a múlt kutatásával csak párszáz éve foglalkoznak a tudósok, ám ez tévedés.

A történelem során egy rakás felfedezés történt, amely közül álljon itt néhány, bár korát tekintve bizonyára megkérdőjelezhető a valódisága:

I.e. 600 – Sparta megtalálja Orestes óriás-csontjait.
I.e. 500 – Kimon felfedezi Thescus óriási csontjait.
I.e. 200 – Euphorion óriás-csontokat talál Samos-ban.
I.e. 100 – Anteaus óriási csontjait látták Marokkóban.
I.sz. 1    – Augustus óriás-csontok múzeuma Capri-n, Tiberius birodalma.
– Orontes óriás csontjait fedezték fel Szíriában.
I.sz. 100 – Ajax óriási csontjait felfedezték Rhoetumnál.
– Óriási csontokat állítottak ki Nitriában, Egyiptomban.
I.sz. 200 – Solinus óriási csontokat ír le Pallene-ben és Krétán.

A kutatások és leletek sora folytatódik időszámításunk után is, de kiemelhetünk pár viszonylag közeli esetet is, amelyek felborzolták a kedélyeket, és számos vitára adott okot azóta is. Pl.:

1877 júliusában négy aranyásó felszínre került arany- és ezüstmaradványok után kutatott egy elhagyatott, hegyes területen, a Spring Valley elején, nem messze a nevadai Eureka-tól.
A sziklákat vizsgálva az egyik ember valami különlegeset pillantott meg, amely egy magas párkányról állt ki. Felmászván, hogy jobban megnézze, az aranyásó igen meglepődött, amikor egy emberi lábszárcsontot és térdkalácsot talált, amelyek egy kemény sziklából álltak ki. Szólt a társainak, és együttesen csákányaikkal kiemelték a furcsaságot. Felismerve, hogy egy nagyon különleges leletet találtak, bevitték azt Eureka-ba, ahol aztán kiállították.”

1931 februárjában és júniusában nagy csontvázakat találtak a Humboldt tó mélyén a Nevadai Lovelock közelében. A két talált csontváz közül az első 8 és fél láb (2.5m) magas volt, és úgy tűnt, mintha gumiborítású anyagba csomagolták volna az egyiptomi módszerhez hasonlóan. A második csontváz majdnem 10 láb (3m) hosszú volt.
Az óriás koponyák a többi különböző Lovelock régészeti lelettel együtt a nevadai Humbolt Múzeumban található, Winnemucca-ban. Ezen leletek közül néhány a Nevadai Állami Történeti Társaság múzeumában található, Reno-ban.

1936-ban Larson Kohl, egy német paleontológus és antropológus óriási emberi csontokat talált a közép-afrikai Elyasi tó partján. Később más óriás-csontvázakat is találtak Hava-ban, Transvaalban és Kínában is. Az óriások létezésének bizonyítéka kétségbevonhatatlan. „Tudományosan igazolt tény” – mondja Dr.Louis Burkhalter.”

Időnként előkerülnek fotók is, amelyek igazolni próbálják az óriások létezését. A kutatók egy része azt tartja, hogy az emberek megjelenésével egyidőben eltűntek a föld színéről. Viszont a kultúrában, az akkor élők emlékezetében tovább éltek, hiszen ma nem tudnánk másképpen magyarázni megjelenésüket a skandináv és görög mitológiában, de a magyar népmesékben sem. Feltéve, hogy nem a fantázia szüleménye a létezésük.

Visszatérve a fotókhoz. Említsünk egy különlegeset:

Viktória királynő fiát, a 61 éves Eduárdot India királyának nevezték ki 1903-ban, de nem jelent meg az eseményen, hanem az öccsét küldte maga helyett. Az indiai alkirály hatalmas durbárt szervezett, amely azt jelentette, hogy az alattvalók a legnagyobb pompával és díszes kísérettel jelentek meg képviselve az egész gyarmatot. A legnagyobb feltűnést egy ikerpár jelentette, akik Dzsammu és Kasmir állam maharadzsája kíséretének tagjai voltak. Ők voltak a maharadzsa testőrei, és 236 és 223 cm-es magasságukkal mindenki figyelmét magukra irányították. Természetesen voltak fotósok már abban az időben is, akik megörökítették őket. Több ma is valósnak ítélt kép készült róluk, amelyek azt bizonyítják, hogy talán valóban létezhettek egykoron óriás termetű emberek, és leszármazottaikkal akár a 20. század elején is találkozhatunk.

Hogy mi a valóság, máig megfejthetetlen, mert a talált leletek olykor szőrén-szálán eltűntek vagy meghamisították őket a nagyobb hírnév reményében. Az óriások hasonlítanak a Loch Ness-i szörnyre, amelynek legendája nem vész ki az emberiség emlékezetéből. Az idők során jónéhány fénykép próbálta bizonyítani, hogy a tóban él, miközben sokan igyekeztek hamis felvételeket is közre adni. Mindenesetre kultúránk részei maradnak, ahogy a sárkányok, trollok, tündérek és más mitikus lények, akik színesítik világunkat.

 

Kép forrása: Pinterest

Oktatás és nevelés területén dolgozom, de minden szabadidőmben írok. Szeretek belesni a hétköznapok függönye mögé és közben keresem az embert, a nőt a jól legyártott álarcok mögött. Néha meséket is írok, de gyakrabban novellákat, cikkeket és apró vicces történeteket.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here