A didergő király

„Anya! A didergő királyt olvasd fel!” – kérte a gyermekszoba narancsos félhomályába burkolózott kisfiú. Egy pillanat alatt végigfutott rajta az elmúlt időszakok zaklatott, ismeretlen hiányérzettel mardosó borzongása. Amikor érzi az ember, hogy valami nem stimmel, csak azt nem tudja, pontosan mi az.

 
 

Nehéz volt három év után visszazökkennie a munkába. Hirtelen topon lenni, képződni és teljesíteni, összetett gondolatokat hatékonyan kommunikálni… este pedig, levetve a professzionalitás merev kabátját, felvenni a gyengédség, egyszerűség és gondoskodás puha köntösét.

Ez az, ez volt az, ami kínozta: ki kellett engednie a kezéből a gyereket – beletörődni, hogy nem tudja, hogyan telik a napja, hogy milyen mesék kísérik Álomországban, hogy hogyan alkalmazkodik a közösségbe. A didergő királyt sem ismerte.

Gyorsan kikereste hát, hogy el tudja olvasni Zentének. A harmadik napja hurutosan köhögő kisfiának biztos hiányzik az ovis közeg…

Móra Ferenc Didergő királyának álomba ringató lüktetése őt is megnyugtatta. A mese a folyton vacogó királyról szólt, aki kivágatta országának összes fáját, hogy befűthessen a kemencéjébe, hogy ne fázzon annyira. Végül egy kislány járult a színe elé, aki arra kérte, máskor ne bontsa le a házuk tetejét azért a kevéske fáért, mert most ázik-fázik a családja, ha eső vagy hó hullik az égből. A didergő királyt végül a bátor kicsi gyermek szeretete melegítette fel.

A mesemondás, amelyet máskor csak üres aggyal, monotonon végzett, most egészen a szívéig hatolt. Nem csak azért, mert egész délután a márciusi hóesésen bosszankodott… Hanem azért is, mert olyan félelmetesen igaz jóslásnak hatott ebben a helyzetben – a sokszor kapzsi, dőzsölő, mégis folyton vacogó lelkű világban az egyetlen változást a szeretet hozhatja. A túlórák, kinevezések, zárások őrületébe csak az hozhat igazi feltöltődést, ha este leül a gyerek mellé, és csak rá figyel. Didergő királyként meg kell tanulnia, hogy az út, amelyen jár, nem járható többé.

#nemkoronavírus
A MyMirrornál az induláskor úgy döntöttünk, hogy szórakoztatni fogunk. Azóta a világunk kifordult sarkaiból és tudjuk, hogy a vírus okozta sebek nehezen gyógyulnak majd. A mi küldetésünk azonban nem változott.
Most is megpróbáljuk a bezártságunkat vidámabbá, elviselhetőbbé tenni. Ezért azokat a tartalmakat amelyek nem tartalmaznak információt a koronavírusról #nemkoronavírus jelöléssel látjuk el annak érdekében, hogy azokat, akik kerülik a vírussal kapcsolatos tartalmakat így is megnyugtassuk, hogy abban a cikkben nincs szó erről. Együtt túl leszünk ezen az időszakon! 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here