Gondoltad volna, hogy csodás városokat rejt a tenger? Földi paradicsomok a víz alatt

Ha kimondjuk: elsüllyedt város, tízből tíz ember rávágja: Atlantisz. Pedig nem csak ez az egyetlen hely, amelyet örökre víz borít.

 
 

Dunwich (a korai források Dummoc-ként utalnak rá) Anglia keleti részén fekszik, és a térség egyik legnagyobb kikötővárosa volt – mindaddig, ameddig az erózió miatt, az 1287-es nagy viharok hatására a tenger gyakorlatilag elnyelte. A víz alatti feltárások során találtak négy templomot, és számos lakóházat. A helyi múzeumban látható Dunwich 3D-ben lemodellezett egykor virágzó városa, amely csak részben tükrözheti a valóságot, hiszen a kutatók a víz alatt alig látnak valamit, így a fényképezés helyett a romok kitapintásával, apró részletenként tudják csak feltérképezni az elsüllyedt városrészt.

Baia (jelenleg az olaszországi Bacoli-hoz tartozik) egy, a Nápolyi-öbölben található, egykor nagyon népszerű hely volt. Hm, ez nem is annyira fejezi ki a lényeget: csodás klímája és buja növényzete miatt konkrétan egy földi paradicsomként tartották számon. Luxusvillák, hatalmas közösségi épületek és pazar fürdők sorakoztak itt, melyeket a Római Birodalom előkelői nagyon szerettek. Vulkanikus akivitás miatt Baia a tenger örökös fogságába került. A víz tiszta, így a búvárok 1941 – a kutatások megkezdése – óta káprázatos kincseket találnak – például egy 1700 éve a víz alatt sértetlenül megmaradt, aprólékos munkával kialakított mozaikpadlózatot. Úgy tartanak a falak, úgy kanyarodnak az utak, és úgy állnak a szobrok a tenger mélyén, mintha tegnap nyelte volna el a várost a víz.

Kekova (Caravola) egy apró török sziget, amelyet turisták ezrei látogatnak meg, hogy nem kis pénzekért áthajózhassanak egy, a Bizánci éra alatt virágzó, később földrengés miatt víz alá kerülő város romjai felett. A kristálytiszta víz alatt jól láthatóak az egy az egyben elsüllyedt, impozáns épületek. A terület védelem alá került, így a búvárkodás is tilos.

2000 decemberében kutatók azt próbálták felmérni, mekkora a szennyeződés India nyugati részének vizeiben. Nem várt módon, 37 méterrel a víz alatt, egy hatalmas elsüllyedt városra leltek. A szakemberek szerint egy, az utolsó jégkorszak során megemelkedett víz miatt elpusztult településről van szó, ami így az egyik legrégebbi, amit valaha találtak. Feltételezések szerint nem csak ez az egyetlen, több mint 9 ezer évvel ezelőtt elsüllyedt város a térségben.

fotó: internet

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here