Görgeted a híreket

Görgeted a híreket, nincs semmi újdonság: ezt megerőszakolták, azt elrabolták, ott meg egy éhező jegesmedve plusz 15 fokban.

 
 

Oké, tudod, hogy a világ lehetne jobb hely is, de majd pont a te kis tevékenykedésed fogja megmenteni a világegyetemet… Nem kell megmenteni, de attól még talán nem kéne szennyezni sem a bolygót. A környezetszennyezés mára már nem pár hippi hóbortja, hanem olyan probléma, aminek még bőven te is meg fogod inni a levét. Vagy keress egy barlangot valahol a hegyekben, tárazz be 20 kiló konzervet meg pár évadot a kedvenc sorozatodból. Én szóltam.

Ha esetleg a #teamtrump-ot erősítenéd, mondván, hogy a globális felmelegedés csak egy jobb fantasytörténet, tudd, hogy túl fejlettek vagyunk már ahhoz, hogy ne vegyünk észre egy ekkora változást. Több ezer műhold kering a bolygó körül, és számtalan precíz műszer végez méréseket a Földön is. Ezen túl a fák évgyűrűiből is kimutatható, hogy tízszer gyorsabban melegszik a hőmérséklet, mint bármikor azelőtt. Tízszer.

Az ENSZ tavalyi jelentése szerint 2040-re (röpke 19 év) ha nem csökken az üvegházhatású gázok kibocsájtása, példátlan szárazság köszönt a kontinensek belső területeire. Ha pedig tengerpart közelében laknál, nos, akkor új ház után nézhetnél, mert a városodat el fogja árasztani a víz. A gazdaság természetesen ezt megsínyli, nőni fog a nyomor és az éhezés. 2100-ra, ha még mindig az emberi butaság győz, 3 fokkal fok megemelkedni az átlaghőmérséklet – ez semmiségnek tűnik, valójában viszont innentől kezdve már visszafordíthatatlan a folyamat.

Ez már csak azért sem egy jó hír, mert azt már nem élné túl az emberiség. Oké, most még mindig nyugodtan ülsz a székedben, mondván, hogy 2100-at már úgysem fogod megérni. Nem kell különösebb ész ahhoz, hogy felfogd, ez egy folyamat, a világ nem keddről szerdára fog elpusztulni. Ha majd télen nem tudsz kimenni, mert mínusz 50 fok lesz, nyáron pedig a plusz 48 fokban szénné égeti a bőröd a Nap, akkor majd lehet, hogy leesik a tantusz.

Fontos megérteni, hogy ez a probléma mindenkit érint, téged is, a gyerekeidet meg pláne. Mivel tudsz te hozzájárulni ahhoz, hogy ez minél később, esetleg soha ne következzen be?

Kerüld a műanyagot! A plasztik gyakorlatilag nem bomlik le soha. Gyümölcsvásárláshoz használj többször használatos szütyőket.  Valószínűleg neked is van otthon egy szatyros szatyrod, ne csak gyűjtsd őket, használd is. Vegyél mindenből nagy kiszerelésű változatot, felesleges négyszer negyedliteres tusfürdőt venni, ha vehetsz egylitereset is (és még olcsóbban is jössz ki).

És ha már vásárlás: nem mindegy, honnan veszed meg az élelmiszert. Minél messzebbről származik, annál több tartósítószerrel nyomják tele a kis paradicsomot, ami ráadásul több száz kilométert utazott, jó sok benzint elfogyasztva. Vásárolj inkább hazait, piacozni menő.

Ha nem használod a számítógépet vagy nem töltöd a mobilt, húzd ki a konnektorból. Nyilván az sem baj, ha nem folyatod órákon keresztül a vizet, vagy nem égeted feleslegesen a villanyt. És ha teheted, ne járj mindenhova kocsival, könyörgöm! Van két lábad, a feneked pár hónap múlva hálás lesz a sok edzésért! Az persze nem rajtad múlik, hogy elérhető a munkahelyed tömegközlekedéssel vagy sem. Viszont kisebb bevásárlásokhoz igenis elég egy bicikli.

Tudom, nem te fogod megmenteni az emberiséget a saját hülyeségétől. De legalább ne rakj rá még egy lapáttal.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here