Harrison Ford – Az örök kalandor

Harrison Fordot nem azért ismerik sokan, mert zajos magánéleti problémáitól zeng a média, vagy demokrata párti véleményét hangoztatva került a címlapokra. A színész maga a megbízhatóság, a türelem és az elszántság.

Amerikában, ahol mindenki megvalósíthatja az álmait, legalábbis mi innen Európából ezt hisszük, 1942-ben megszületik egy kisfiú, akinek nem kikövezett az útja a film fővárosa felé.  Sikeres színésznek lenni egyenlő hírnévvel és a jóléttel Hollywoodban.  A szerencse és a töretlen karrier viszont nem mindig jár kézen fogva, de előfordul, hogy összetalálkoznak. Szinte mesébe illő Harrison Ford esete is, aki inkább áccsá képezi ki magát, minthogy családja éhezzen. De a szerencse istenasszonya nem alszik, hanem résen van. Ki hinné, hogy egyszer csak megtörténik a csoda, és az egyszerű földi halandó jókor van jó helyen? George Lucasnál szekrényeket csinál, és lám, bekövetkezik a lehetetlen. Folyik a Csillagok háborúja szereplőválogatása, ahol az áccsá avanzsált színészpalánta a szövegfelolvasásban segít. Váratlanul megjelenik a jó szemű Spielberg és meglátja benne a jövendő Han Solot. Azt mondanánk, ilyen nincs is. De van.  És mi, nézők csak ámulunk.

 
 

Ezután már megállíthatatlanul jönnek a szerepek. Közülük is kiemelkedik a kalandvágyó professzoré, Indiana Jonesé. A jóképű színész gyorsan megtapasztalja, hogy bekerült Hollywood hírességei közé. A neve garancia lesz a sikerre.

Indiana Jones a tökéletesre gyúrt férfi figurája. Nincs olyan felnőtt, aki gyerekkorában ne akart volna a kert végében kincset találni. Mindenki vágyik titkos leletekre, észveszejtően izgalmas kalandokra, utazásokra. És erre jön egy férfi, aki napbarnított, izmos, jóképű és elmaradhatatlan kalapjában letarolja a női szíveket. Hihetetlenül pimasz, tud küzdeni, szíveket törni, nyomozni és lazán rálel évezredek féltve őrzött titkaira. Pedig egyébként csak egy unalmas professzor az egyetemen, ahol lelkesen oktat. Öltönyben, szemüvegben kápráztatja el tanítványait, akik nem restek észrevenni a jóképű professzort, és szemhéjukra írt üzenettel hozzák zavarba. Félszegsége pár jelenettel később a múlté. Akkor már vonatok tetején ugrál, vagy megpörgeti elmaradhatatlan ostorát.

Ilyen hősökre, hőstettekre vágyunk mindnyájan.  A jó küzdjön meg a rosszal, a hős legyen merész, szemtelen és elszánt. De ha kell, tudjon gyengéd és romantikus is lenni.  Indi, azaz Ford vérbeli mozihős, akinek sikerül elfeledtetni velünk a hétköznap keserveit.

Harrison Fordot nem lehet nem kedvelni, mert olyan szerepekben tündököl, amelyeket mi, nézők, rajongók a szívünk mélyén tárolunk. Ő a jó férj, a küzdeni tudó pasi, a vicces partner, a nehézségeket semmibe vevő harcos. A valóságban még pilóta engedéllyel is rendelkezik. Van helikoptere és magángépe is. Maga a megtestesült erő és férfiasság. Hát mi kell még?

Indiana Jones, vagy épp Han Solo a mai napon 78 éves. Ugye milyen nehéz elhinni? Isten éltesse sokáig!

Oktatás és nevelés területén dolgozom, de minden szabadidőmben írok. Szeretek belesni a hétköznapok függönye mögé és közben keresem az embert, a nőt a jól legyártott álarcok mögött. Néha meséket is írok, de gyakrabban novellákat, cikkeket és apró vicces történeteket.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here