Jet Li

Ma töltötte be 56. életévét Li Lien-csie, azaz Jet Li, harcművész és színész. Már igen korán, kétévesen elvesztette édesapját, így anyukája a széltől is óvta: hiába, hiszen a kisfiú beiratkozott egy sportiskolába, majd 11 évesen már Kína nemzeti wushu-bajnoka volt 5 éven keresztül. (A wushu a kínai harcművészetek összessége, valószínűleg a kung-fu sokak számára ismerősebbnek hangzik…) “Az első helyezésem kisebb szenzáció volt, annyira fiatal voltam. A díjátadó ünnepségen, ahogy ott álltam a dobogó tetején, még mindig alacsonyabb voltam, mint a második és harmadik helyezett. Muris egy látvány lehetett” – nyilatkozta szerényen a kőkemény munkával elért eredmények után.

 
 

Volt, aki viszont nagyon komolyan vette: 1974-ben a csapattal bemutatóztak Nixon elnöknél, aki megkérdezte tőle, lenne-e a bodyguardja, ha kicsit idősebb lesz: a fiú pedig önérzetesen azt válaszolta, ő inkább Kína egymilliárd emberét szeretné megvédeni.

17 évesen abbahagyja a sportot egy sérülés miatt, és a filmezés felé fordul: 1982-ben leforgatják a Shaolin-templom című mozit, ahol az összes szereplő wushu-versenyző, így sem kaszkadőrt, sem trükköt, sőt pénz hiányában koreográfust sem használtak. A film elképesztő harci jeleneteket tartalmaz, így nagy siker az egész Keleten – de egy külföldi ügynök túl bonyolultnak találja a színész eredeti nevét, így egy repülőgéphez hasonlítva Jet Li-re változtatja, akinek karrierje onnantól tényleg sugárhajtással indul.

Pár éve múlva a tengerentúlon sikerrel landol, a hollywoodi áttörést pedig a Halálos fegyver 4 hozza meg, ahol Mel Gibson és Danny Glover ellenében alakítja a főgonoszt.

Az Öld meg Rómeót című moziban a főszereplőt játssza Aaliyah oldalán, aki egy évvel később meghal egy repülőszerencsétlenségben – ez nagyon mélyen érinti a színészt.

Amúgy nemcsak Nixon védelmét utasította el, hanem később az Orákulumét is, hiszen a Mátrixban a Szeráf szerepét ajánlották neki a Wachowsky-testvérek: hiába.

Viszont együtt dolgozik Luc Bessonnal, Morgan Freemannel, majd “A tiltott királyságban” Jackie Channel is, akit egyik korábbi filmjében ki is parodizált. A Feláldozhatók sztárdömpingjében pedig olyan kőkemény arcokkal játszik, mint Schwarzenegger, Stallone, Jason Statham, Bruce Willis vagy Mickey Rourke.

2004. decemberében Indonéziában volt családjával, amikor megtörtént a több mint 150 ezer ember halálát követelő cunami. “Másodpercek alatt az idill egy rémálommá vált, a házak összedőltek, az ócean mindent körülvett. Fogtam a két kislányomat és a feleségemet és rohantunk, de a víz már a derekamig ért.”

A katasztrófát túlélték, de ez az élmény nagyon nagy hatással volt további életére: “41 évemet azzal töltöttem, hogy magamra gondoltam, be akartam bizonyítani, hogy speciális vagyok, hogy sztár vagyok. De ez a tragédia teljesen megváltoztatott.”

Ekkor elhatározta, hogy alapítványt hoz létre, amely 2007-ben megvalósult: a One Foundation katasztrófasegélyezéssel, környezetvédelemmel, oktatással és egészségüggyel foglalkozik, a színész ezen kívül a Nemzetközi Vöröskereszt nagykövete is.

A mélyen buddhista harcművész a következőképpen válaszolt arra a kérdésre, mi motiválja az életben:

“Ahogy képes leszel átlátni a hírnév és gazdagság illúzióján és a materializmus ürességén, rájössz, csak egyetlen dolog fontos, az pedig a lélek békéjének folyamatos művelése.”

Isten éltessen, Jet Li!

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here