Jószomszédi iszony. Ismerős?

Szombat reggel 7:20. Arra kelünk, hogy a szomszéd körfűrésszel fát vág. Ezzel kapcsolatban két dolgot nem értek:

 
 

1. Kinek van szüksége egy szép meleg nyári szombat reggelen töméntelen mennyiségű fára?
2. Hogy nem gondolja valaki azt, hogy szombat reggel ez a tevékenység nem zavarja a szomszédot?

Húsz perc abszolút reménytelen kísérlet tömkelegén túljutva, hogy visszaaludjak, a vérnyomásom és a pulzus számom már az eget verte. Tökéletesen tisztába lettem a hirtelen felindulásból elkövetett emberölés mechanikájával, így úgy döntöttem, hogy önazonos leszek jó szomszédi iszonyommal és a tettek mezejére lépek. Ha más nem, talán még a többi szomszéd visszaalszik.
Lefele a lépcsőn még átgondoltam, nagy baj nem lehet, a házat éppen árulom, így maximum még pár hónapig fogjuk egymást köpködni a kedves szomszéddal, illetve, ha belehal a szomszéd a reggeli fűrészelésébe, lapul pár ügyvédszám a táskámban, valaki csak ráér beugrani a Teve utcába képviselni. Így kirongyoltam abszolút cukinak tartott kis pizsimben fúria módjára, mezítláb a kertbe.

Előbányásztam a létrámat és a hang irányába nyargaltam Vivien barátnőm álmos, de döbbent tekintete kíséretében, akit valószínűleg szintén a nem mindennapi szombati kora reggeli zaj vert ki az ágyból. A kerítésnek nekitámasztva a létrát, kerestem, hogy hol találom a személyt, akit most tutira felvilágosítok arról, hogy épp háborítja a csendet és az idegállapotomat.

Megtaláltam a NŐT !!!!! aki háromszori hangos “Jó reggelt!!!” “Elnézést! ” kiabálás után sem hallotta meg a körfűrészelős reggeli mókájától a kapcsolatfelvételre irányult törekvésemet.
Nem volt mit tenni, a fészere tetején talált tobozzal és hajdani tesi tanárom, Zoli bácsi nagyszerű kislabda hajítási képességem maximálisra történt kiművelésének áldásos kombójával, egy jól irányzott dobással már fel is hívtam magamra a figyelmet.
Mivel nem hallott a zajtól, és ezáltal a világ megszűnt körülötte, ami ugye a szomszédokat is jelentette,) döbbenten fordult meg ki a fene dobálja és miért. Tisztán látszott, hogy nem érti ki vagyok és hogy kerülök a kerítés tetejére. Pláne pizsamában.
Pár szóban elmagyaráztam a szombat reggeli alvás szent és sérthetetlen mivoltát arra vonatkozóan, hogy az ember kialudja magát, ha már egész héten korán kell és későn fekszik ( lásd, robotol), majd biztosítottam arról, hogy hiányos az ismerete a kulturált szomszédi együttélés szabályairól.

Látszott, hogy sértve érzi magát, hogy merészeltem a reggeli áldásos tevékenységét megtorpedózni, de rajtam is látszott, hogy cuki pizsamám ellenére kész vagyok mindenre, hogy a csöndet és a békét visszakapjam magam és a többi szomszédom számára, ha már csak a reggeli kávé mellé is. Így a fűrészes szomszéd közölte, hogy épp már befejezte volna, hiszen el kell kezdje a főzést az ebédhez, mert amúgy a tyúkhúslevest már oda kellett volna tennie szóval nem ér rá itt velem cseverészni.

Beszarás! Mert én azért jöttem, hogy cseverésszek?! Amúgy gyanúsan néztem körül még mindig a kerítés tetejéről, hogy vajon a tyúkot az emlegetett ebédhez honnan fogja beszerezni. Már gyanítottam egy ideje, hogy téblábolnak szárnyas jószágok a kertjében néha random módon, mert a macskám Mia, néha felebaráti szeretetből hazahoz pár tollat a szájában, és erősen nagy volt a gyanú, hogy nem egy veréb vagy galamb felé közeledett vérmes szándékkal.

Dolgom végeztével lemásztam a létráról, Vivien barátnőm, aki pár napig vendégeskedett nálam, már a kávésbögrémet felém nyújtva nevetett. “Tudod, imádok nálad lenni, mert kizárt, hogy ne történjen valami.” Fél füllel még hallottam ahogy a szomszédasszony kergeti a szerencsétlen tyúkot/csirkét/szárnyast és traktálja édes-mázos hazugsággal: Gyere ide szépségem nem lesz semmi baj! Hát ezek szerint mégiscsak lett volna legalább egy valaki, aki örült volna, ha a szomszéd inkább tovább körfűrészezik. De én itt már többet nem tehetek, így lekucorodtam a nappaliban a kanapéra a kávémmal, és a ránk szakadt csöndben hangos nevetéssel kívántam jó reggelt a szomszédoknak és a világnak.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here