Öt tévhit az anorexiáról

“Csontkollekció”, “elfújja a szél”, “ötven kiló vaságyastól”, “ha lenyel egy meggymagot, azt hiszik, terhes!” – a vékony nőket rengeteg bántó mondat éri nap mint nap – persze, sajnos a moletteket is. Sokan azt hiszik, ha valaki sovány, már biztos, hogy étkezési zavarai vannak, például anorexiás. Ez azonban nem feltétlenül igaz. Összeszedtük, mi számít anorexiának, és mi nem… 

 
 

“Ha valaki sovány akkor biztos, hogy anorexiás.” Tévedés. A soványságnak nagyon sok más oka is lehet, például vírus, rendszeres étvágycsökkentő-bevitel (ilyen a nikotin), túlzásba vitt kardiózás, vagy krónikus betegség… Hogy mikortól számít valaki anorexiásnak? Ha még az alapvető dolgok is nehezére esnek – például egy séta, vagy egy felöltözés. Apropó, ruha:

egy anorexiás mindig fázik, így még nyáron is több réteget visel, és szó szerint retteg a téli hidegtől.

“Az anorexiás nem érez éhséget.” Természetesen ez sem igaz. Nyilván éhes, hiszen ember, és szüksége van ételre… de tagadja, sőt, azt hazudja, éppen most ebédelt! Az éhség, és annak legyőzése, azaz az önuralom ilyen formában való gyakorlása az anorexiás beteg egyik legfontosabb motivációja.

“Az anorexiás nem szeret enni.” Tévedés: egy anorexiás pont annyira szereti az ételt, mint az éhezést.

Nem igaz az sem, hogy “egy anorexiával küzdő beteg, ha a tükörbe néz, egy kövér embert lát.” Hiszen nem hallucinál, nem vizionálja oda a nem lévő zsírt a combjaira vagy a hasára. Pontosan látja a papírszerűvé aszalódott bőrt, a csontsovány karokat és combot. Mégis, mindig talál olyan testrészt, amely lehetne egy kicsit vékonyabb, laposabb…

“Az anorexiásnak az a legfontosabb, hogy vékony legyen.” Nos, ez sem feltétlenül igaz, vagyis: nem így igaz. A soványság egy mutatója, eredménye annak a vasakaratnak, amellyel egy anorexiás legyőzi az éhségét. Tehát az anorexiás betegnek az a legfontosabb, hogy mindig az akarata győzzön a test kívánságai és ösztönei felett. Sokszor ez a kontroll kiterjed az evésen túl a viselkedésre, pénzköltésre, a kapcsolatok számára és milyenségére, a kommunikáció során használt szavakra és kifejezésekre is.

#nemkoronavírus
A MyMirrornál az induláskor úgy döntöttünk, hogy szórakoztatni fogunk. Azóta a világunk kifordult sarkaiból és tudjuk, hogy a vírus okozta sebek nehezen gyógyulnak majd. A mi küldetésünk azonban nem változott.
Most is megpróbáljuk a bezártságunkat vidámabbá, elviselhetőbbé tenni. Ezért azokat a tartalmakat amelyek nem tartalmaznak információt a koronavírusról #nemkoronavírus jelöléssel látjuk el annak érdekében, hogy azokat, akik kerülik a vírussal kapcsolatos tartalmakat így is megnyugtassuk, hogy abban a cikkben nincs szó erről. Együtt túl leszünk ezen az időszakon! 

 

KT

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here