Ráhajtottak a férjemre… 10. rész – És boldogan éltek, míg…?

Legszívesebben a szemébe nevetnék. Támad. Miért tenné, ha őszinte hozzám? Megránthatná a vállát, és közölhetné, hogy idióta vagyok, de szeret. Ehelyett beolvas.

Sára 

Hazamegyek, mert nem akarok látni senkit. Hallani se akarok a férjemről és Beáról sem. Szeretnék egy lakatlan sziget közepén ülni, nézni a vizet, és nem rettegni a kannibáloktól. Merthogy vannak, azt érzem, a sziget másik végében. Az én kannibáljaim a gondolataim, amelyek felzabálnak szép csendesen.

Közben Bea hív, félreállok. Az isten verje meg, miért nem hagy békén?

 
 

Amikor beleszólok, azonnal tudja, hogy nem vagyok jól, pedig a hangom visszafogott.

– Hallom, gáz van. Átmenjek? – kérdi.

– Persze, aztán majd hármasban megvitatjuk? Viccelsz? 

– Segíteni akarok…

– Tudod, rájöttem, hogy ebben senki sem segíthet. Nekem kell kitalálnom, mit akarok.

Hallgat. Nem mer helyeselni, vagy rosszul esik neki, hogy kizárom a döntésemből.

– Egyvalamit tudnod kell! – mondja lassan. – Még nem történt semmi. Ez nem rajtam és rajtad múlt, csakis Robin és azon a nőn. Eldöntheted, hogy belekergeted-e őt ebbe a játszmába, vagy jó fej maradsz és nem engeded meg, hogy azt higgye, gyanakodsz.

De hisz ott voltál? Robi nem hülye. Tudni fogja, hogy azért mentél, hogy lásd, kivel van. És persze, hogy én küldtelek, ez az igazság.

– Ez frankón igaz, de a meg nem történt dolgokért nem lehet büntetni valakit…

Csend van. Mi az ördög történt vele, hogy visszatáncol? Nem rég még egészen másképp beszélt. Mi ez a gyors pálfordulás?

Tulajdonképpen igazad van… Csak azt kellene eldöntenem, honnan kezdődik a megcsalás. Már a gondolattól? A szextől? Vagy már ez a randi is félig-meddig az? Jaj, Bea, magam sem tudom, mit gondoljak. Amíg nincs benne az ember, addig kiabálhat mindenfélét, de ha megéled a dolgokat, akkor rögtön nem vagy annyira bátor és okos. Félek…

– Szereted Robit? – kérdi nagy sokára.

– Persze, hogy szeretem.

És ő szeret téged?

– Azt hiszem. Nem tudom…Az egyik pillanatban biztos vagyok benne, hiszen nem  hátam mögött csinálta az egészet, a másikban meg, hogy elintézhette volna úgy, hogy elküldi Lillát melegebb éghajlatra, és nem tesz ki ennek az egésznek.

– Jaj, drága barátnőm…– mondja, és nem értem, mit sopánkodik. Ő aztán tényleg feleslegesen jajgat.

Érzem, hogy haragudni kezdek a világra, mert megalkuszom, mert nem vagyok elég karakán, mert nem így gondoltam magamra eddig. Gyorsan elköszönök és bekanyarodok az utcánkba.

Leparkolok, és nehéz léptekkel sietek fel a lépcsőn. Nem gyújtok villanyt. Leülök a sötétben és várok. Nem Robira, hanem arra, hogy kitisztuljon a fejem. A férjem csak fél órával később érkezik meg. Már a léptein hallom, hogy ideges. Máshogyan veszi a lépcsőket, nem a megszokott módon csusszan a cipője.

– Sára, itthon vagy? – kérdi óvatosan.

– Igen, de ne kapcsold fel a lámpát! Beszélgessünk sötétben!

– Sötétben? Ez miféle őrültség a részedről? Rám küldöd Beát, aztán meg ez is?

Legszívesebben a szemébe nevetnék. Támad. Miért tenné, ha őszinte hozzám? Megránthatná a vállát, és közölhetné, hogy idióta vagyok, de szeret. Ehelyett beolvas. Elfelejti, milyen régóta ismerem. A férfiak folyton azt hiszik, hogy a nők nem látnak át rajtuk, mert ravaszak. Istenem, de ostobák!

– Nem magyarázkodom…Tudnom kellett, hogyan alakul az este, meg az életünk.

És most tudod?

– Nem. Semmit nem tudok. Legfőképpen azt, te mit gondolsz.

Leül, hallgat, a félhomályban nem látok belőle semmit, csak a körvonalait.

– Megmondtam, hogy személyesen akarom közölni, hogy kopjon le.

A hangja ingerült. Eddig nem használt ilyen szavakat Lillával kapcsolatban. Most megpróbálja eljátszani, hogy nem érdekli. De ez a durvaság lesz a leggyanúsabb.

– És szemébe mondtad? – kérdem csendesen.

– Igen. Persze. Mi mást tettem volna?

– Akkor ez a téma le van zárva?

Nyugtalanul fészkelődik.

– Igen, le. Nem is volt mit lezárni. Beszélhetnénk valami másról? Éhes vagyok. Maradt még rakott krumpli?

Rakott krumpli? Tényleg hülyének néz…Nem hiszek neki, nem bízom benne.

– Maradt egy kevés. Van kovászos uborka is még…

– Jó, akkor megmelegítem, te csak üldögélj itt a sötétben.

Feláll. Süt belőle a sértettség. Vajon mi történhetett? Ezer százalék, hogy nem azért puffog, mert nem bízom benne. Az nem kavarná fel. Csalódott önmagában? Vagy bennem? Esetleg a lányban? Most nem lehet megkérdezni tőle.Veszekedés lenne belőle.

Hangosabban teszi le a jénait a pultra, mint szükséges lenne. A tányér is erősebben koccan a mikró üveglapjához.

Csend van, csak a zúgás töri meg, és a három pittyegés a végén. Mintha nemcsak a melegítés végét jelezné, hanem minden más végét is. A krumpli illata betölti a konyhát. Ketten vagyunk, minden olyan otthonosan megszokott lenne, de nem az. Valami megváltozott. Nem, mi változtunk meg, és nem biztos, hogy ezen az estén.

Előző rész

Kép forrása: Pinterest

Oktatás és nevelés területén dolgozom, de minden szabadidőmben írok. Szeretek belesni a hétköznapok függönye mögé és közben keresem az embert, a nőt a jól legyártott álarcok mögött. Néha meséket is írok, de gyakrabban novellákat, cikkeket és apró vicces történeteket.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here