Rémálmot okozó ételek

Félelmetes filmek, gyógyszerek, stressz, egy felkavaró hír a tévében… tudjuk jól, hogy nyugtalan éjszakák, rémálmok okozói. Ha nyugodtan szeretnénk pihenni, van még pár dolog, amit érdemes elkerülnünk.

 
 
  • Egy ausztrál egyetem kutatócsoportja bebizonyította azt, amit már rég sejtettünk: a fűszeres, csípős szószok, mint például a mustár, megzavarják az álmainkat. A csípős ételek ugyanis megemelik a testhőmérsékletet, ezáltal megnehezítik az elalvást, így a pihenéssel töltött idő is redukálódik.
  • A cukros sütik és kóla sem tesznek jót: ha elalvás előtt ilyet fogyasztunk, szinte garantált, hogy rosszat fogunk álmodni. A megemelkedett cukorszint ugyanis lerövidíti a mélyalvási, úgynevezett REM fázist.
  • Bármilyen furcsán is hat, de bizonyos sajtok – és általában a tejtermékek – is okozhatnak rémálmokat. Egy kutatás kimutatta például, hogy a stilton sajt a vizsgált csoporton belül a nők 85, míg a férfiak 75%-ánál okozott nyugtalan éjszakát.
  • A saláta jó ötletnek tűnik, ha egy könnyű vacsorára vágyunk. Igen ám, de a salátaöntetek alattomos kis cukrokat és transzzsírokat tartalmazhatnak, amelyek szabad utat engednek az éjszakai szörnyecskéknek. Jobb, ha átnézzük a dressingek összetevő-listáját, mielőtt ráöntenénk az értékes zöldségekre.
  • Ha jót akarunk magunknak, akkor este már chipset és egyéb zsíros ételeket sem eszünk. A gyomrunk ugyanis ennek megemésztésével “lesz elfoglalva”, azaz egész éjjel dolgozni fog, pihenés helyett.
  • A koffeintartalmú cukros üdítők már a nevükben hordozzák a tiltást: ébren tartanak, pörgetik az anyagcserét, azaz, ha nem akarunk forgolódni az ágyban, ne igyunk effélét már délután sem!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here