Vegán étrend… Nem is olyan vad dolog ez!

Divathullámok jönnek-mennek, azonban a vegán életmód úgy tűnik, végérvényesen befészkelte magát a köztudatba. De miért járhatsz jól azzal, ha nem csak húst hússal eszel?

 
 

Emlékszem, kislánykoromban – nem tudom szebben mondani – rühelltem a húst. Annyira megvetettem, hogy a szervezetem be sem fogadta. Ha anyám parancsára épp készültem lenyelni egy húsdarabkát, rögtön visszacsuklottam.

Az ember ízlése állítólag 7 évente változik, nálam erre rásegített a tény, hogy csóró kollégistaként bármit megettem, amit elém tettek. Így jött képbe a csirkemell és a darált hús – máshoz valahogy még mindig nincs gyomrom. Sőt, ha a Sopron-bécsi vonatúton, a távolba révedve megpillantok egy aranyos kisnyuszit a szántóföldek közt, kicsit elborzadok. Ezt a cukiságot valaki tényleg képes megölni és megenni? Már a gondolattól is kiráz a hideg.

Persze amíg nem látod, nem gondolsz bele – csakhogy attól még állatok (valószínűleg) millióit ölik le naponta húsfogyasztás céljából, és tartják előtte őket rettenetes körülmények közt. A vegán életmód követői lényegében ez ellen tüntetnek úgy, hogy nem fogyasztanak állati eredetű ételeket. Amíg egy vegetáriánus csak a húst nem eszi meg, addig a vegán a sajtot és a tejet is megvonja magától – és minden mást is, ami állati eredetű lehet.

Őszintén megvallva eddig kétkedve fogadtam a vegánokat -lelki szemeim előtt afféle sok szabadidővel rendelkező, sovány hipszter-srácok jelentek meg. Pedig finoman szólva is több az előnye, mint a hátránya – mindenevő múlt ide vagy oda.

Az első pozitív élmény, amiről minden vegán beszámol: már pár nap után sokkal energikusabbnak érezték magukat. Ennek az oka elég egyszerű: a komolyabb vércukorszint ingadozást leginkább az állati eredetű ételek okozzák. Egyeseknek már reggel is annyira lendületesen indul így a napjuk, hogy még a kávét sem érzik szükségesnek – kell ennél több motiváció?

A vegán életmód fogyaszt, végre “könnyes” búcsút inthetsz jópár kilónak. Az állati eredetű fehérjék ugyanis bőven több kalóriát tartalmaznak, ezek elhagyásával nincs, ami felszaladjon arra az úszógumira. A szükséges fehérjeadagot ettől függetlenül így is, úgy is be tudod vinni a szervezetedbe – akkor meg minek fogyaszd a zsírosabb verziót? A történethez persze hozzátartozik, hogy így a legtöbb csoki is tiltólistára kerül, hiszen tejet tartalmaz. Szerencsére rengeteg vegán számol be arról, hogy sokkal kevésbé kívánják az édességet, mint korábban.

Nyilván most azt hiszed, hogy a hús, a sajt és a tej elhagyásával gyakorlatilag nem fogsz tudni mit enni – legfeljebb csak béna salátákat. A vicc az, hogy a legtöbb vegán sokkal változatosabban étkezik, mint húsevő társaik. A tejet például kiválóan helyettesítheti a mandula-, szója-, kókusz- vagy rizstej. Hiszed vagy sem, külön erre a célra létrehoztak már “hamis húsból” készült ételeket is, ezeket szójából vagy gabonafélékből állítják elő – máris nem kell aggódnod, hogy nem ehetsz meg vasárnaponként egy jó kis babgulyást.

Tudom, tudom, nincs is jobb egy reggeli nagy adag bundáskenyérnél – de az igazság az, hogy van ennél némileg egészségesebb napindító is (egy kis motiváció: az élsportolók, iron man-ek közt rengeteg a vegán, tehát valamit tudhatnak). Müzlik, magvak, zab, mogyoró, dió, kesudió, némi rizstejjel összekeverve – tényleg csak a fantáziád szabhat határt.

Ebédidőben vár rád a sok-sok főzelék és levesrecept. Itt nagyon sok múlik a változatosságon, a klasszikus rizibizi-krumpli-főtt tészta kombinációra kábé két hét alatt rá fogsz unni. Ahol eddig a boltok polcain a köreteket tekintve vakfolt tátongott, ott most új termékeket fedezhetsz fel. Csicseriborsó, kuszkusz, bulgur, quinoa -önmagukban vagy zöldségekkel keverve sokkal változatosabb étrendet tudnak nyújtani.

Létezik az a mondás, hogy reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj úgy, mint egy polgár, és vacsorázz úgy, mint egy koldus. Ez a vegán életmódnál sem hátrány – bár valljuk be, nagy lelkierő kell ahhoz, hogy este ne pusztítson el az ember egy tál makarónit. Aktiváld a gyümölcsnapot, vedd elő akár a turmixgépet, és mehet bele minden, ami tetszik. A bátrabbak zöldségkoktéllal zárják a napot – egy kezdő vegán erre még nem biztos, hogy készen áll. A lényeg, hogy a gyümölcsöket, zöldségeket lehetőleg nyersen fogyaszd el – így jóval magasabb marad a vitamin – és rosttartalma.

Úgyhogy az egészséged védelmében egy próbát szerintem mindenképpen megér – ha nem is teljesen az állati eredetű ételek, de legalább a hús elhagyása. Nem sok olyan vegánról hallani, aki visszatért volna a húsfogyasztásra.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here