Karácsonyi tiltólista 2.

“ Ne pihenj(úgyse tudsz!), mert lehetetlen, kivéve, ha elvisznek Mallorcára, vagy egy erdei faházba, ahol nincs senki, aki meglátogatna váratlanul. Sajnos, kevesen ússzák meg a folyamatos sütés-főzést, ezért, ne keseregj, bizonyára lesz, aki díjazza a főztöd, szereti a bejglid vagy a zserbód, és még a fa is nagyon tetszik neki.”

Mit ne csinálj karácsonykor?

 1. Ne pihenj(úgyse tudsz!),  mert  lehetetlen, kivéve, ha elvisznek Mallorcára, vagy egy erdei faházba, ahol nincs senki, aki meglátogatna váratlanul. Sajnos, kevesen ússzák meg a folyamatos sütés-főzést, ezért, ne keseregj, bizonyára lesz, aki díjazza a főztöd, szereti a bejglid vagy a zserbód, és még a fa is nagyon tetszik neki.
 2. Ne egyél mértéktelenül! Nehéz…Pokolian nehéz betartani, hisz ez nem a fogyókúra és a mértékletesség ideje, de legalább a gyomorrontást kerüld el, és tarts otthon nagyobb adag savlekötőt meg szódabikarbónát!
 3. Ha kocsiba ültök, semmiképp se igyál előtte (vizet szabad!), magad és a családod miatt, hiába hiszed, hogy veled nem történhet baj…Lesznek az utakon bőven olyanok, akik sajnos nem érnek haza, pedig mind ezt hitték!
 4. Ne tanítsd a gyereknek, hogy minden ajándékot kitörő örömmel fogadjon, még a legócskábbakat is! Mondd neki, hogy udvariasan köszönje meg, és ennyi. Nem kell hazugságra nevelni, de megjátszásra se.
 5. Ne akard szerepeltetni a gyereket, mert most vagytok a nagyinál, és meg kell neki mutatni, hány verset, dalt tud, és fejből elmondja a János vitézt is, ha kell. A gyerek örüljön annak, hogy együtt vagytok, beszélgettek, és vegyen is részt benne, hogy érezze, mi is a család valójában.
 6. Lehetőleg mellőzzétek a mobilokat, de ezt ne csak a kamaszodnak mondd, hanem a kicsiknek is, és a család többi tagjának is. Minden pillanatot nem lehet megörökíteni, nincs is mindnek értéke, idővel kitörlöd úgyis, ezért inkább éld meg, hogy együtt vagytok, hiszen nem sokszor adatik meg egy évben.
 7. Vond be a gyerekeket a beszélgetésekbe, emlékezzetek meg azokról, akik már nem lehetnek a terített asztal körül, és ne hagyd, hogy elvonuljanak, mert unják az ilyesmit. Ha sose hall régi sztorikat, hogyan fog emlékezni? Hogyan fog kifejlődni benne a családhoz tartozás érzése? A kicsiknél ez ugyanolyan fontos, mint a nagyobbaknál. Mobilozni máskor is lehet, mesét nézni is.
 8. Ne hagyd, hogy mindent a házigazda csináljon, legyen az anyukád, nagymamád, vagy bármelyik más rokonod. Mindenkinek lehet segíteni a terítésnél, tálalásnál és nem utolsó sorban a mosogatásnál.
 9. És talán a legfontosabb: ne hidd, hogy a karácsony olyan, mint a filmeken. Nem lesz belőle mesebeli álom, talán csak ritkán, biztosan lesznek súrlódások, de ha ott vagytok egymásnak, ha igyekeztek lehiggadni, és kiengedni a gőzt, akkor végignézve a társaságon büszkeséggel veheted tudomásul, hogy íme a családod. Nem tökéletes, de van és a tied. Hányan vannak ilyenkor egyedül és szomorkodnak egy szál gyertya mellett?
 10. Hidd el, hogy az ünnepek után is van élet, és a boltok feltöltődnek újra, ezért ne szakadj bele a vásárlásba és a takarításba!

És végül:

 
 
 1. Meghitt, örömteli ünnepeket kívánok mindenkinek!

Kép forrása: Pinterest

Oktatás és nevelés területén dolgozom, de minden szabadidőmben írok. Szeretek belesni a hétköznapok függönye mögé és közben keresem az embert, a nőt a jól legyártott álarcok mögött. Néha meséket is írok, de gyakrabban novellákat, cikkeket és apró vicces történeteket.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here