Latinovits Zoltán

Születésem előtt két évvel halt meg Latinovits Zoltán, így nem ismertem munkásságát, csak anyukám elhaló hangjára emlékszem vele kapcsolatban.
Anyukám imádta a színész óriást és sokszor emlegette a szerepeit.
Számos riportban vagy cikkben olvastam róla pár érdekes dolgot, ami arra késztetett, hogy kicsit utána kutakodjak a legendás férfinak. Rögtön megkapó a családfája, mert hogy nem mellesleg a híres Gundell család leszármazottja – édesanyja Gundel Károly gyermeke volt – valamint született két féltestvére is, Bujtor István, szintén legendás színész és Frenreisz Károly zenész. Gondolom Őket sem kell bemutatnom. Nem semmi egy család!

 
 

Pici kora óta szavalt, hatéves korára már olvasott, majd egy szerepe után Bajor Gizi odavetette Neki: „Maga menjen színésznek!” Nem fogadta meg a tanácsot azonnal, kicsit elfordult az élete a színészi pályától, így lett asztalosinas, majd hídépítő, végül egy építészmérnök diplomát is beszerzett.
Ám az egyetemi évek alatt újra elkezdett szavalni, így nem engedte el végleg a kezét a művészetnek, egy színjátszó csoport után végül elindult karrierje, ha csak színészsegédként is Debrecenben.
Innentől viszont nem volt megállás. Színházi és filmszerepeit képtelenség felsorolni, díjai is folyamatosan szaporodtak, annak ellenére, hogy nem volt könnyű ember sem a kollégáival, sem az akkori rendszerrel szemben. Nem volt képes kompromisszumra, igazát a végsőkig védte, totálisan őszinte ember hírében állt, ami sokak számára volt túlzó és bántó. Emiatt talán sok kritikát és támadást kapott, ami valószínűleg az idegeit felőrölte és a depresszió lett a társa haláláig.

Szerelme Ruttkai Éva színésznő volt, akivel egy miskolci próbán találkoztak, és szinte azonnal szerelembe estek. Igazi „héja-nász” volt az övék, soha nem született gyerekük, Éva a végsőkig mellette volt.

Halálával kapcsolatban számos legenda, összeesküvés és bizonyítgatás született, és mint annyiszor, most sem fogjuk már megtudni mi is történt pontosan. Öngyilkosság? Véletlen baleset? Egy színész séta közben a valóságtól elrugaszkodott állapotának tragikus végkifejlete? A depresszió hirtelen lecsapó hideg halálba taszító ölelése? Nem tudhatjuk.

Az akkor délután, a balatonszemesi vasúti átjáróba érkező Nagykanizsa – Budapest vonat örökre elvett egy színész óriást, egy legendát. A maga korának legnagyobb színészét.

Ha ma még élne, ma lenne 88 éves. Tisztelettel emlékszünk Rá!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here