A szexuális zaklatás típusai – Jó ha tudod!

A rémisztő statisztikai adatokat vizsgálva, – mely szerint minden kilencedik lány és minden ötvenedik fiú válik szexuális abúzus áldozatává, – a kutatók kategóriákba szedték a nem kívánt szexuális interakciókat, hogy még egyértelműbbé tegyék, mit is jelent egészen pontosan a nem megegyezésen alapuló aktus.

Aktívan kierőszakolt aktus (az esetek 29,3%-át teszik ki): ide tartozik a szó szoros értelemben vett nemi erőszak, amikor az elkövető akkor is véghez viszi a szándékát, ha az áldozata szavakkal és tettekkel is ellenáll ennek. A legtöbb esetben ezt fizikai erőszak alkalmazásával viszik véghez, azaz földre teperéssel, lefogással, sarokba szorítással.

 
 

A fizikailag nem kierőszakolt aktus (az esetek 11,9%-át teszik ki): bűncselekménynek számít az is, ha az áldozat alkohol, vagy drog befolyása alatt áll, és úgy vonják be szexuális aktusba, hogy esélye sincs ellenkezni.

Szavakkal és szituációval szexuális aktusra kényszerítésről (31,8%) akkor beszélhetünk, ha fizikai nyomás nem történt ugyan, de az áldozat nem is egyezett bele a szexbe. Ilyen például, ha valaki szakítással fenyegetőzik, durván sértegeti az áldozatot, vagy bezárja egy hotelszobába, elveszi a papírjait, és csak akkor enged, ha megkapja azt, amit akar.

Nem kierőszakolt szex elkerülési motivációval (19,5%): akkor következik be, ha az áldozat nem akarja ugyan a szexet, de beleegyezik, mert akkor nem következik be a beígért fizikai vagy érzelmi bántás.

Nem kierőszakolt szex megszerzési motivációval (7,2 %): akkor következik be, ha az áldozat nem akarja ugyan a szexet, de beleegyezik, hogy az elkövetőnek jobb kedve legyen, ezáltal a kapcsolatuk jövője is szebb lehessen.

Bár a következmények esetenként változhatnak (például egy nemi erőszak esetén mindenképpen jóval nagyobb a poszttraumás tünetegyüttes kialakulásának esélye), mégis fontos tisztában lenni azzal, hogy a fentebbi esetek mindegyike leuraláson, erőfitogtatáson alapuló szexuális bántalmazást takar, és így nem tartozik a normálisan működő kapcsolatok közé!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here