Véletlen találmányok – Post it

Post it. Vibráló színekben pompázó kis ragadós cetlik. Segítenek emlékezni, mikor van időpontunk a fogorvosnál, vagy, hogy mikor kell kivinnünk a szemetet. Mindenki használta már, de kevesen tudják, hogyan is született meg ez a hasznos, de rettenetesen környezetszennyező találmány.

 
 

1968-ban az 3M vegyészét, Dr. Spencer Silvert azzal bízták meg, hogy készítsen egy szuper tartós és erős ragasztóanyagot. Hát, neki sikerült egy nagyon gyenge, könnyen eltávolítható ragasztót létrehoznia. Öt éven át reklámozta mindenféle módon az ő “problémamentes megoldását”, de senki sem kapott rá cégen belül.

1974-ben aztán Art Fry, Silver kollégája megtalálta a módját, hogy a ragasztót személyes céljaira használja. Art a helyi gyülekezet kórusának tagja volt, és állandóan elhagyta az énekeskönyvben használt jelzőket, fogta hát Silver ragasztóját, és beragasztotta a könyvjelzőket a megfelelő oldalakra, majd később más jegyzeteit is ilyen módon rögzítette.

Ezen felbuzdulva 1977-ben a 3M piacra is dobta a post it-et, de nem lett sikere. Módosítottak rajta, majd a megfelelő piacot megtalálva 1980-ban újra útjára indították – ezúttal már tarolt.

Ma már szinte nincs olyan szeglete a Földnek, ahol ne lenne kapható többféle színben és formában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here