Nem akarod, hogy szégyenlős legyen a gyereked?


Akár már a négy hónapos gyermekek esetén is következtetni lehet későbbi vérmérsékletükre – vagy, ha úgy tetszik, a környezeti hatásokra adott érzelmi válaszaikra. Ezt a tudósok néhány mozgó bébijáték mutatásával mérték le – úgy találták, hogy azok a négy  hónapos babák, akik rövid időn belül érzelmileg kimerültek vagy feszültek lettek, később visszahúzódó, félénk gyermekekké váltak, akik érzékenyebben reagálnak a változásokra, a rutintól való eltérésre. (Míg a pozitívan vagy semlegesen reagáló babák nagyobb korukban szociálisan nyitottak lettek.)

 
 

A kutatók szerint azonban ez a korai eredmény sincs kőbe vésve, sőt, a gyerekek sokat változhatnak ezen a téren is… főleg, ha a “problémára” érzékeny anyjuk van, aki átérzi és átsegíti a gyereket a holtponton – azaz türelemmel kivárja, hogy a minden hirtelen változásra rosszul reagáló gyereke feloldódjon, és szociálisan nyitottá váljon.

A szülő az empatikus viselkedésen túl azzal is segíthet a gyerekén, hogy szelíden inti, terelgeti – a félénk, túlérzékeny gyerekekben ugyanis hamar és mélyen tudatosul, hogy “valami rosszat tettek”, éppen ezért nincs szükségük földbe döngölő szidalmakra, feddésekre. (Míg a nyitott gyerekekre, akik könnyedén lépnek túl a szabályokon, néha határozottabban rá kell szólni, számukra nem elegendőek a gyengéd nevelési eszközök.)

A félénkség tehát a kora gyermekkorban alakul ki, és egy empatikus szülő segítségével oldódhat a gátlás. Ugyanakkor nem biztos, hogy ugyanannak a szülőpárosnak egymás után két félénk gyermeke fog születni. Fontos, hogy mind a nyitott, mind a befelé forduló gyermeket a neki megfelelő módon neveljék, intsék, bátorítsák.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here