Utazol? Mindig tájékozódj a helyi szabáylokról!

Augusztus van. Ez jobbára az utolsó esélyünk, hogy valami pazar kis nyaralásra menjünk…, és jó élményekkel meg persze szuvenírrel felszerelkezve térjünk haza. Egy hűsító fürdőzés a római szökőkutakban, vagy egy kis kavics Szardínia partjairól, esetleg egy fél napos nézelődés a Taj Mahalban… Örök emlék!

 
 

De hoppá! Nem is olyan biztos, hogy ezt büntetlenül megtehetjük!

Cornwall és Szardínia vezetése megtette az első lépéseket környezetük épsége érdekében: súlyos bírságot ró ki azokra, akik kavicsokkal megrakodva indulnak haza a tengerpartról vagy homokot visznek magukkal. Megállapították ugyanis, hogy a “sok kicsi sokra megy” elve alapján a rengeteg turista által elvitt kövek és homok már kihatással vannak a hely környezeti egyensúlyára is. Ugyanúgy, ahogy a római Colosseumból vagy a Pompeii romokból nem viszünk haza egy-egy darabot, ennek is természetesnek kellene lennie: el a kezekkel a helyi értékektől!

Róma polgárai megelégelték, hogy csodaszép, művészi értékű szökőkútjaikban hemzsegnek az alulöltözött turisták. Így rendeletet hoztak a rendbontók minimalizálására: aki akár csak a lábát belelógatja a szökőkútba, vagy ne adj’ Isten fürdőruhára vetkőzve csobban benne, 450 eurós bírságra számíthat.

Velencében és Firenzében hasonló szabályozás lépett életbe: ott a templom lépcsőin és egyéb nyilvános helyen étkező, szemetet maga után hagyó turista-hordát büntetik, nem kis összegekkel.

Az olasz  Cinque Terre felé vezet utunk? Nehogy papucsban menjünk! A helyi mentőalakulatok besokalltak a papucsban túrázni induló, később pedig segítségért kiáltó turistáktól, ezért kötelezővé tették a megfelelő lábbeli, azaz a bakancs használatát. Aki ezt a szabályozást megszegi, több ezres büntit csengethet – no, nem forintban.

A Taj Mahalt sem lehet már fél napon át csodálni, vagy tükröződő medencéje mellett ellőni a “kötelező” szelfit. A helyre ugyanis naponta akár 50 ezer turista is be akar jutni, és ezt a tömeget már koordinálni kell valahogy. Ezért a bejutás előjegyzéshez kötött, a későket viszont már be sem engedik. Aki ügyes, és bejutott, örülhet, de csak óvatosan: mindössze három órán át bolyonghat a Taj Mahal területén… Ohh, ugyan már, ki ellenőrzi ezt, ekkora létszám esetén? Hát, a kijáratnál ellenőrző pont várja, és, bizony csúnya bírságot fizet az, aki a megengedett időn túl is bent tartózkodott…

Fő az óvatosság! Jó utat!

Fotó: Internet

Szerző: Kalla Tímea

 

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here